miejscami zerowymi funkcji f(x) = ax^2+bx+c
ania2321: miejscami zerowymi funkcji f(x) = ax2+bx+c są liczby (−2) i 9. Do wykresu funkcji należy punkt
A=(0,12). Wyznacz parametry a,b,c
7 mar 17:49
Licealista:
a(−2)2−2b+c=a(9)2+9b+c
12=a(0)2+0b+x
rozwiąż układ.
7 mar 17:53
Licealista: w ostatnim jest 0b +c mały błąd.
7 mar 17:54
ania2321: rozumiem że podstawiasz do wzoru y=ax+b, więc dlaczego jest " +c " ? 12= 0a +b − co daje 12 =b
?
7 mar 17:57
ania2321: aa, rozumiem, za x wstawiłeś 0. ok
7 mar 17:59
krystek: y=a(x−x1)(x−x2) i masz
y=a(x+2)(x−9) i teraz wyznacz a
7 mar 18:00
ania2321: nie wiem, co dalej.. 12= a(x+2)(x−9)? mnoże to przy a, zaś 12 przenoszę na drugą strone ? tak ?
7 mar 18:05
Licealista:
12=a(0+2)(0−9) ⇒⇒ a =...
7 mar 18:20
pina: a={x:x∊ N i x ≤ 5 }
15 lis 19:37
5-latek: Napisz w takim razie jak przeczytac ten skad inad bardzo ladny zapis ?
15 lis 19:41