ciągi
12345: Trzy liczby (x, y, z) tworzą rosnący ciąg arytmetyczny. Suma tych liczb wynosi 75. Jeżeli drugi
wyraz zwiększymy o 39, a trzeci zwiększymy o 222, to otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź
liczby x, y, z.
7 mar 11:45
krystek: Postaraj sie sam zapisać ,po tylu przykładach . Poprawimy.
7 mar 11:47
12345: 2y= z +x
2y − z= x
y
2= (x + 39)(z + 222)
y
2= (2y − z + 39) (z+ 222)
y
2= 2yz + 444y − z
2 − 222z + 39z + 8658
y
2= 2yz + 444y − z
2 183z + 8658
nie wiem czy dobrze myślę, ale widze, że jakieś straszne mi wychodzą liczby
7 mar 12:21
krystek: Źle zapisałaę warunek
x, y+39, z+222 i teraz ułóż zależnośc
i jeszcze warunek x+y+z=75
7 mar 12:27
12345: tzn. od razu przejść do c. geom
(y + 39)2= x( z+ 222)
y2 + 78 + 1521= xz + 222x
i co dalej?
7 mar 12:35
12345: y2 +1599= xz +222x
7 mar 12:36
12345: y2 + 78y + 1521= xz +222x
7 mar 12:38
aniabb:
x+y+z=75
2y=x+z
więc
3y=75
y=25
7 mar 12:41
krystek: Zapominasz ,ze masz 3 równania i 3 niewiadome.
7 mar 12:42
aniabb:
y=25
x+z=50 ⇒z=50−x
(y + 39)2= x( z+ 222)
(25 + 39)2= x( 50−x+ 222)
642=x(272−x) i dalej delta i x1 i x2
7 mar 12:44
12345: x+y+z= 75
x= 75 − y − z
y2 + 78y + 1521= (75 − y − z)z + 222(75 − y − z)
y2 + 78y + 1521= 75z − yz − z2 + 16650 − 222y − 222z
y2 +300y − 15129= − 147z − yz − z2
i co, wychodzą jakieś hieroglify a nie rozwiązanie
staje się to coraz bardziej skomplikowane
7 mar 12:46
12345: skąd 2y= x +z
(ciągi to męka)
7 mar 12:48
aniabb: z twojego postu o 12:21 2 linijka
7 mar 12:49
12345: aha, no tak
rzeczywiście
7 mar 12:50
12345: 0= 272x − x2 − 4096
△= 2722 − 4*(−1)*(−4096)
△= 73984 + 16384
△= 90368
√△= √90368
p{△)= 300√368
x1= − 272 − 300√368−2
x2 = −272 + 300√368−2
7 mar 13:04
12345: x1= 136 − 150√368
x2 = 136 + 150√368
7 mar 13:05
12345: to wszystko?
koniec?
7 mar 13:06
12345: nie
już wiem, że nie
trzeba wyznaczyć jeszcze x, y, z
7 mar 13:07
12345: y = 25
x= 136 − 150√368 lub x= 136 + 150√368
z=?
x + z = 50
136 − 150√368 + z = 50
z= 50 − (136 − 150√368)
z = − 86 + 150√368
lub
136 +150√368 + z = 50
z =50 − (136 + 150√368)
z = − 86 − 150p {368}
7 mar 13:18
12345: czy dobrze myślę?
7 mar 13:18
aniabb: 642=x(272−x)
Δ=57600
x=16 lub x=256 odrzucamy
te liczby to 16 , 25 , 34
7 mar 13:22
12345: ale ma być 642, więc raczej nie będzie 642, tylko 4096
7 mar 13:26
aniabb: kopiowałam z góry i zapomniałam wstawić znaczek potegi i dlatego dwójka spadła
7 mar 13:48
12345: ok
7 mar 15:05