rozwiąż nierówności
PLAY: Rozwiąż nierówność:
x2 + 5x + 6 ≥ 0
Mógłby ktoś rozwiązać mi tą nierówność krok po kroku muszę się tego nauczyć
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
27 kwi 19:39
motka54: wyliccz Δ i puzniej x1 i x2
27 kwi 19:42
jakija: hehehe..
1) wyliczasz z delty x.1 i x.2 ...
2)zaznaczasz te punkty na układzie współżednych..
3)patrzysz na współczynnik a.... jest dodatni czyli rosnąca...
4)malujesz parabolke która jest rosnaca a ramiona przechodza prze x.1 i x.2
5) ma być wieksze/równe 0,,, czyli wszysko z lewej i prawej strony parobolki...+ x.1 i x.2 ....
6) piszesz xε(−∞,x.1> U <x.2.+∞) pod te x.1 i x.2 podstawiasz te liczby co ci wyszły
27 kwi 19:45
GOŚĆ: x2+5x+6>0
a=1 b=5 c=6
delta= b2−4ac
delta=52−4*1*6
delta=25−24
delta=1
{delty}=1
27 kwi 20:03
PLAY: i teraz do delty x1 i x2
27 kwi 20:21
GOŚĆ: x1=−b+pierwiastek z deltypodzielic na 2a
x1=−5+1 podzielić na 2*1
x1=−4 podzielic na 2
x1=−2
27 kwi 20:28
GOŚĆ: tak samo robisz z x2 tylko wzor jest taki : x2=−b−pierwiastek z delty i podzielic na 2a

Mam nadzieje , ze pomogłam .
27 kwi 20:29
27 kwi 20:30
PLAY: Dziękuję bardzo
27 kwi 20:31
GOŚĆ: prosze
27 kwi 20:37
kocur: x2<4
26 mar 14:26
kocur: to mi rozwiążcie ; )
26 mar 14:26
KKH: x2−4<0
(x−2)(x+2)<0
x0=2
x0=−2
x ∊ (−2,2)
26 mar 14:29
kocur: a jak wychodzi jedno rozwiązanie to jak narysować parabole ; >
26 mar 14:59
ICSP: Tak samo jak w poprzednich, tylko wykres odbija się od osi OX a nie przez nią przechodzi.
26 mar 15:01
xc: Jeśli chodzi o tą nierówność to wyjdzie, że x∊(−∞, −3> <−2,∞) tak?
26 mar 17:56
xc: O tą nierówność chodzi co w temacie
26 mar 17:58
xc: 
Tak?
26 mar 19:33
Lubie placki , a ty ? :

Lubie placki , a ty ?
17 maj 15:07
kiniaaa: Potrzebuje rozwiązania tych nierówności na jutro... ;[
a) −x2+8x−12<0
b) 2x2+8x<0
c) −x2+2x+3>0
d) 2x2+x−1≤0
e) x2−5x+4≥0
f) −x2+2x−1≥0
g) x2−x−6≥0
h) −x2+4<0
i) x2+2x>0
j) x2−x≥0
k) 2x2+10x≤0
Dodam tylko że kompletnie tego nie rozumiem i mam zagrożenie z matmy tak więc sama tego nie dam
rady zrobić... a takich zadan mam w sumie 30 do zrobienia plus do kazdego jeszcze mam zrobic
postac kanoniczna i ogolna
3 sty 18:07
kylo1303: To proponowalbym sie nauczyc jak sie to rozwiazuje i potem nie wazne czy bedziesz miala 30
zadan czy 100, kazde bedziesz umiala
3 sty 18:10
kiniaaa: no ale ja tego poprostu nie łapie i tyle...
3 sty 18:15
kiniaaa: nie moja wina

matma to dla mnie czarna magia a póki co potrzebuje tego na jutro
3 sty 18:16
kiniaaa: Pomoże ktoś?
3 sty 18:30
agata: 16−(3x−1)2=0
11 kwi 21:46
mlynson : |X−3|≤2
9 wrz 12:28
nic: 2(3x−1)+x(x+3)≤8x
25 wrz 10:10
asdf: x2 + x − 2≤0
(x − 1)(x + 2)≤ 0
a > 0
x ∊ <−2;1>
25 wrz 10:18
Święty: Wybaczcie, że przeszkadzam (

), ale
asdf mógłbyś mi powiedzieć jak się zmienia kolor
nicka? Nie było mnie tu 3 tygodnie i trochę się na stronce zmieniło
25 wrz 10:22
asdf: Po lewej stronie od edytora masz "Twój nick", wybierasz "rezerwacja nicka", później się tylko
logujesz
25 wrz 10:24
Ajtek:
Święty farbki akwarelowe w łapki i jazda malowanie

.
Witam panów

.
25 wrz 10:25
Święty: Cześć.
Ajtek akurat pod ręką miałem kredki siostry

Dzięki za informację.
Pozdrowionka
25 wrz 10:28
dsf: x−3podzielićx−3<0
26 wrz 19:06
dsf: jak to rozwiazac?
26 wrz 19:07
dsf: oj sorry:< x−1 podzielic na x−3<0
26 wrz 19:08
ewelina: 2^
1 paź 17:06
..: x2 + 5x < −9(x+1) help
1 paź 21:54
tysia: x3+x2−8x−12≥0
2 paź 15:28
Gertruda: −3x2+5<x+6
6 paź 10:31
Gertruda: Proszę pomóżcie.
6 paź 10:31
madzia: Jak rozwiązac |12x −1| < 5 tylko byłabym wdzięczna gdyby ktoś to wytłumaczył
6 paź 11:37
PuRXUTM: piszcie każde zadanie w oddzielnym temacie
6 paź 12:37
Aga1.: madzia
Teraz rozwiąż dwie nierówności i wyznacz część wspólną rozwiązań.
6 paź 12:51
Maja.96: Rozwiąż nierówność i zaznacz na osi liczbowej jej zbiór rozwiązań .
a) |x| < 8
b) |x| ≤ √2
c) |x| > 3
d) |x| ≥ π
28 lis 21:41
13 gru 17:41
wilku: cześć, jestem tu po raz pierwszy, mam problem, co zrobić, jeśli delta wyjdzie mi taka, że potem
nie mogę wyciągnąć z niej pierwiastka!?
czy mógłby ktoś rozwiązać to?
−4x2 + 7x − 4 ≥0
13 gru 22:05
masakra : x2>8
3 sty 20:12
masakra : pomoze ktos ?
3 sty 20:12
Asia: −3x2+3x+36≥0
10 sty 11:46
Klars: 1. Rozwiąż nierówność:
Posze o pomoc
2. Rozwiąż równanie:
3. Wyznacz równanie okręgu o środku S (1;−3) przechodzącego przez punkt P (−2;3).
4. Prosta l przechodząca przez punkt A (3;−2) jest równoległa do prostej k o równaniu
2x + y – 1 = 0. Wyznacz równanie prostej l w postaci kierunkowej.
5. Oblicz wartość wyrażenia
wiedząc, że tgα = 2 i α jest kątem ostrym.
6. Książka kosztowała początkowo 20 zł. Po dwukrotnej obniżce ceny – za każdym razem o p%
− Bolek kupił tę książkę za 14,45 zł. Oblicz p.
7. Lolek miał z matematyki następujące oceny: 3, 5, 3, 6 i 3. Za pracę na lekcji otrzymał
jeszcze
jedną ocenę i teraz średnia arytmetyczna jego ocen wynosi 4. Oblicz medianę ocen Lolka.
8. Oblicz o ile procent zwiększy się:
a) objętość sześcianu,
b) pole powierzchni całkowitej sześcianu,
jeśli długość jego krawędzi zwiększymy o 20%.
9. Wyznacz przybliżoną wartość wiedząc, że .
10. Liczby: są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz x
10 lut 14:04
Klars: prosze o pomoc 1.nierownosc 2. rozwiaz rownanie.
1.−x2−x+12≥0
2.x3+2x2−8x=0
10 lut 14:27
Klars: Ludzie pomozcie wazne
10 lut 15:27
Beata: a jak mam rozwiązać taką nierówność
2 l1=xl<5
3/4 l2−xl≥8
kompletnie nie rozumiem co mam zrobić z tyli liczbami przed tym nawiasem l l czy jak to się
tam nazywa
21 lut 17:12
Cusack: ten nawias to wartość bezwzględna.
Zapisz to porządnie.
21 lut 17:13
Beata: no to zapisałam tak jest w zadaniu
21 lut 17:34
Cusack: no na pewno, ten znak równości w Twoim 'nawiasie'
2 l1=xl<5
21 lut 17:43
Beata: o kurczę przepraszam nie zauważyłam

2 l1+xl<5
22 lut 12:39
Agnieszka: 5/2x−3<0
4 mar 20:38
Magda.: pomocy


a)9−4x
≤0
b)x
−2x+1<0
6 mar 17:50
Licealista: Nie spamuj,
9≤4x /4
x=....
6 mar 17:52
M: pomocy !:(
a) 9−4x2≤0
b)x2−2x+1<0
6 mar 17:53
anonim: kto pomoze

a)9−4x
2≤0
b) x
2−2x+1>0
6 mar 17:56
Licealista:
Anonim często zmienia imię.
Żeby to obliczyć najpierw liczysz pierwiastki a potem odczytujesz przedział na prowizorycznej
osi X
6 mar 17:58
aaa: 4−5x<2
7 mar 13:25
Roma: cześć − mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu zadań tj:
rozłóż wielomian na czynniki
x
2 + x − 6 =
rozwiąż równania
9x
2 = 3x + 2
x
4 + 8x
2 = 9
3/4 = (4x − 11) / (6x + 2)
3 − 3 / (x+2) = 2x
(5x
2 − 4x) / (7x
2 + 9x) = 0
rozwiąż nierówność
6(1−x
2) ≤ 5x
(3x + 9) / (3 + 2x) < 0
1 / (x − 2) < 7/8x
kilka zadań mam rozwiązanych, jednak nie jestem pewna ich prawidłowości

z góry dziękuję za pomoc
8 mar 22:32
jikA:
To zapisz a się sprawdzi prawidłowość rozwiązania zadań.
8 mar 22:33
Roma: tylko, że wszystkich nie mam, mam tylko kilka, natomiast jeszcze inne kilka mam, ale ich nie
zapisywałam
8 mar 22:39
jikA:
Zapisz rozwiązania te które rozwiązałaś i napisz z którymi masz największy problem.
8 mar 22:41
Roma: (5x2 − 4x) / (7x2 + 9x) = 0
D: 7x
2 + 9x ≠ 0
x(7x + 9) ≠ 0
↓ ↓
x=0 x=9/7
D=R/ {−9/7 ; 0}
5x
2 − 4x = 0
x(5x −4) =0
↓ ↓
x=0 x=4/5
X= 4/5
tu jeden przykład
8 mar 22:45
jikA:
Jest

.
8 mar 22:48
Roma: 3/4 = (4x − 11) / (6x + 2)
D = R / {1/3}
3 * (6x + 2) = 4 * (4x − 11)
18x + 6 = 16x − 44
2x = (−50) / :2
x = (−25)
8 mar 22:53
jikA:
| | 1 | |
Dziedzina to R \ {− |
| } reszta  . |
| | 3 | |
8 mar 22:57
Roma: pytanie... czy to : 9x2 = 3x + 2 rozwiązując z α= b
2 − 4ac bedzie okej ?
8 mar 22:58
Roma: okej
8 mar 22:59
jikA:
Tak wszystko przenosisz na jedną stronę i rozwiązujesz równanie kwadratowe.
8 mar 23:00
Roma: x4 + 8x2 = 9, a do tego mogę prosić podpowiedź, bo nie mogę nic sensownego wymyślić
8 mar 23:02
Roma: 3 − 3 / (x+2) = 2x
(3x + 6) / (x + 2) − 3 / (x + 2) = 2x/1
(3x + 6 − 3) / (x + 2) = 2x/1
(3x +3) / (x + 2) = 2x/1
(3x + 3) * 1 = (x + 2) * 2x
3x + 3 = 2x2 + 4x
...
−2x2 − 1x + 3 +0
teraz wyliczenia x1 i x2
√α = 5
x1 = (−1 − 5) /2 = 3
x2 = (−1 + 5) /2 = 2
8 mar 23:19
mania: |2x|<9
11 mar 15:57
11 mar 15:59
Dominik: oczywiscie przedzial ma byc obustronnie otwarty, pomylka.
11 mar 15:59
makapaka: x+7≥3
11 mar 18:03
zielony: 5x−x
2<0
14 mar 19:07
zielony: równanie nie ma rozwiązania

dobrze myśle
14 mar 19:09
bezendu: @zielony otwórz nowy temat a nie odkopujesz stare
5x−x2<0
−x2+5x<0
−x(x−5)<0
x∊(−∞,0)∪(5,∞)
14 mar 19:10
bezendu: i to nie jest równanie bo nie ma tu znaku = tylko to jest nierówność
14 mar 19:11
zielony: ok sory i dzieki!
14 mar 19:16
aaa: pomóżcie
rozwiąż nierówność
|x−1|≤3
|x−2|>1
22 mar 11:43
aaa: 3√(−27)−1*813/4
22 mar 11:58
MATEUSZ: 10−x≥18x+48
2 kwi 16:59
ff: vv
8 maj 15:04
moni@: 5/6x−6+x/3 ≤3/2
12 maj 14:24
kuku121: 22−7x+≥0
16 maj 18:00
tygrys: \x+4\<5
1 cze 11:43
czarna magia: Potrzebuje pomocy!
rozwiaz rownanie 2x2+7x+3
rozwiaz nierownosc 2x2+5x−3
przedstaw funkcje y=−2x2−6x+2 w postaci kanonicznej
przedstaw trojmian y=−(x−4)2+5 w postaci ogolnej
1 cze 13:05
bezendu:
a) 2x
2+7x+3
Δ=7
2−4*2*3=25
√Δ=5
b) 2x
2+5x−3
Δ=5
2−4*2*(−3)=49
√Δ=7
tylko ja tu nierówności nie widzę ;>
c) policz p i q
d) policz Δ i potem masz wzór y=a(x−x
1)(x−x
2)
1 cze 13:12
czarna magia: oki dzieki wielkie
1 cze 14:00
wera: x2−8x+12≥0
3 cze 20:57
wera: Jak rozwiązać bd wdzięczna
3 cze 20:57
tomek: 1.Dłuższa przekątna rombu ma długość 15 cm. Wiedząc,że miara ką rozwartego rombu jest równa
1200,oblicz i pole rombu.
5 cze 22:20
matma: |x2−4x|<5
9 cze 19:04
hela3322: 2x+6∠5
11 cze 21:55
kaskatina : |3x+6|+|x−2|≤8
16 cze 15:32
kaskatina : pomozcie mi
16 cze 15:32
Mila:
kaskatina załóż nowy wątek, bo w tym jest dużo komentarzy i trzeba długo przewijać.
16 cze 16:49
Sęku: x2 >25
18 cze 19:30
magda: x2+8x+15>0
4 lip 20:07
Janek191:

x
2 + 8 x + 15 > 0
Δ = b
2 − 4a*c = 8
2 − 4*1*15 = 64 − 60 = 4
√Δ = 2
| | − b − √Δ | | − 8 − 2 | |
x1 = |
| = |
| = − 5 |
| | 2a | | 2*1 | |
| | − b + √Δ | | − 8 + 2 | |
x2 = |
| = |
| = − 3 |
| | 2a | | 2 | |
a = 1 > 0 więc ramiona paraboli o równaniu y = x
2 + 8 x + 15 są skierowane do góry,
zatem x
2 + 8 x + 15 > 0 ⇔ x ∊ ( −
∞; − 5 ) ∪ ( − 3; +
∞)
4 lip 21:22
lipka: jak z tego wyliczyć x1 i x2
x3+5x2+6x=0
5 wrz 17:42
ZKS:
Wyłącz wspólny czynnik przed nawias czyli x a następnie policz Δ.
5 wrz 17:47
jabol: x2 >25
15 wrz 12:24
Antek: x2−25>0 to (x+5)(x−5)>0 teraz narysuj sobie ta parabole i okresl przedzialy kiedy to jest >0
15 wrz 12:34
pigor: ..., lub
x2 > 25 /
√ ⇔ |x| > 5 ⇔
x<−5 lub x>5 ⇔
x∊(−∞;−5)U(5;+∞) . ...
15 wrz 12:40
justyna: 6(1−x2) ≤5x
26 wrz 16:14
joniec: −0,1(10x+45)<0,5(1−2x)
2 paź 20:14
misiaaa1993: Rozwiąż nierówności.Zaznacz na osi liczbowej zbiór rozwiązań nierówności:a)−3x−7<2
,b)2(x+1/4)>1/2x+4
8 paź 14:30
natalia: x−3(x+2)/4 ≥1+x
9 paź 16:37
Dominika: | x−√3 | |
| +7√625*(−125)≥x+5 |
| √3−x | |
Rozwiąż nierówność
10 paź 20:18
Kav: 3x−2<5x+16
14 paź 15:11
mike: |x+2| + |x−3| ≥ 5
16 paź 17:26
wisienka:
3−x x+3
2x − −−−−−−−− < 1− −−−−−− =
2 3
18 paź 12:26
;p: 23x−2≥5x−2/3
25 paź 22:26
;p: 2X+5+2x+4+5*2x+2<34
25 paź 22:28
yula: 3/x > 3
27 paź 06:40
Janek191:
3x > 3 x
2 / : 3
x > x
2
0 > x
2 − x
x
2 − x < 0
x*( x − 1) < 0
x
1 = 0 x
2 = 1
więc
x ∊ ( 0 ; 1 )
==========
27 paź 07:08
Janek191:
2
x + 5 + 2
x + 4 + 5*2
x + 2 < 34
2
5*2
x + 2
4 *2
x + 5*2
2 *2
x < 34
32*2
x + 16*2
x + 20*2
x < 34
( 32 + 16 + 20)*2
x < 34
68*2
x < 34 / : 68
2
x < 2
−1
x < − 1
=====
27 paź 07:15
yula: dzieki
| | 1 | |
a to: |
| <= 0 to będzie *2x ? |
| | x2 | |
27 paź 07:24
Janek191:
2
3x − 2 ≥ 5
x − 23
2
3x − 2 ≥ ( 5
13)
3x − 2 / : ( 5
13)
3x − 2
| | 3√5 | | 2 | |
( |
| )2 *[ ( |
| )3]x ≥ 1 |
| | 2 | | 3√5 | |
| 3√25 | | 8 | | 4 | |
| *[ |
| ]x ≥ 1 / * |
| |
| 4 | | 5 | | 3√25 | |
==========
bo
| | 8 | | 823 | | (82)13 | |
( |
| )23 = |
| = |
| = |
| | 5 | | 523 | | 2513 | |
27 paź 07:46
Janek191:
2
3x − 2 ≥ 5
x − 23
2
3x − 2 ≥ ( 5
13)
3x − 2 / : ( 5
13)
3x − 2
| | 3√5 | | 2 | |
( |
| )2 *[ ( |
| )3]x ≥ 1 |
| | 2 | | 3√5 | |
| 3√25 | | 8 | | 4 | |
| *[ |
| ]x ≥ 1 / * |
| |
| 4 | | 5 | | 3√25 | |
==========
bo
| | 8 | | 823 | | (82)13 | |
( |
| )23 = |
| = |
| = |
| | 5 | | 523 | | 2513 | |
27 paź 07:47
Janek191:
2
3x − 2 ≥ 5
x − 23
2
3x − 2 ≥ ( 5
13)
3x − 2 / : ( 5
13)
3x − 2
| | 3√5 | | 2 | |
( |
| )2 *[ ( |
| )3]x ≥ 1 |
| | 2 | | 3√5 | |
| 3√25 | | 8 | | 4 | |
| *[ |
| ]x ≥ 1 / * |
| |
| 4 | | 5 | | 3√25 | |
==========
bo
| | 8 | | 823 | | (82)13 | |
( |
| )23 = |
| = |
| = |
| | 5 | | 523 | | 2513 | |
27 paź 07:47
Janek191:
1 ≤ 0 sprzeczność − ta nierówność nie ma rozwiązań
27 paź 07:50
pat: 6(3−7x)−2(3x+4)≤5
4 lis 17:39
Kaja: 18−42x−6x−8≤5
−48x≤−5
4 lis 17:40
rado905: rozwiąż nierówność
−20x(kwadrat) − x + 1 > 0
6 lis 20:31
ADMIN: y = β2 − π
6 lis 20:37
ola: |2x−3|≤5
7 lis 14:45
nieogarniam: Roziwiąż nierówność:
7 lis 17:28
endzi: help in this shit
(√3−3)x > √3
22 lis 14:25
john2: Podziel obie strony przez (√3 − 3), tylko zastanów się. czy trzeba wtedy zmienić znak
nierówności
22 lis 14:34
endzi: ok, a jak usunac niewymiernosc z mianownika?
22 lis 14:40
22 lis 14:43
endzi: dzięki wielkie <3
22 lis 15:02
zuzool: −2x2+3x<4
27 lis 10:27
27 lis 10:35
zuzool: dziękuję
27 lis 10:36
sonia: x2 − x − 2 ≤ 0
1 gru 15:46
sonia: jak to rozwiązać

1 gru 15:46
1 gru 16:05
Wikcia2500: x² − 2x − 8 ≤ 0
x² + 2x + 3 > 0
16 gru 18:53
Łukasz: (x−3)>4
17 gru 17:58
Xaemi:
3x
___
x+1≥0
22 gru 12:30
Xaemi: pomocyyy


:(
22 gru 12:30
POPEK MONSTER: Dziedzina, x ∊ R − {−1}
3x * (x+1) ≥ 0
3x = 0 / : 3 x + 1 = 0
x = 0 x = − 1
x ∊ (−∞; −1 ) ∪ <0;+∞)
22 gru 12:42
qqq: Rozwiąż nierówność .
−3x2+2x−13≤0
4 sty 16:48
ania: 3x−2,4x≥0
6 sty 16:57
majec: −4x2+x>0 pomoże ktoś?
9 sty 21:09
majec: i x2 +5x <0
x2<6x
9 sty 21:10
majec: ważne strasznie
9 sty 21:10
Aniulka: | 3 − x | > 1
10 sty 09:15
marek: −4(x+8)>3+3(x+7)
12 lut 20:10
besensu: Rozwiąż nierówność |x|≥3
25 lis 19:06
besensu: Rozwiąż nierówność |x|≥3
25 lis 19:06
besensu: |x|≥3
25 lis 19:08
besensu: |x|≥3
25 lis 19:08
nik: która zlicz 1/2,1/3,1,0 ,−1/2,−1/3,−1 spelniaja nierównosc(x−1 )DO kwadratu>x do kwadratu?
zad.2wtrapezie równoramiennym dł.podstaw maja 10cm i16 cm,akat ostry 60stopni oblicz pole
podstawy zad 3dla jakich argumentuw funkcja y=2x−0,5 przyjmuje wartosci niedodatnie ,prosze
pomóżcie jak to zrobic
15 sty 14:04
kuba matematyk: 3−y<5+y−2
−y−y+2y<5−3
0<2
Co pisze się na koncu takiej nierówności?
19 mar 17:36
karo: −1x−18x−81≤0
12 kwi 20:21
an3ta:

rozwiąż graficznie nierówność
17 kwi 20:57
nick: (3√49/81)x− 4
6 paź 18:13
misiek: x+27<29
17 mar 06:44
dero2005:
x<2
17 mar 13:04
Martyniuk: 5x+4≤2x+10
5 mar 12:09
Aneta: Rozwiarz nierownosc
(x−52≥9−10x
25 mar 18:07
Pawel: 1−5(1−×)<2(3×−1)
8 gru 11:19