wyznacz równanie okręgu
Kasia: Wyznacz równanie okręgu stycznego jednocześnie do dwóch prostych o równaniach x+y−3=0 i x+y+5=0
oraz przechodzącego przez punkt P(
√7;0)
Wyznaczyłam prostą, na której ma się znajdować środek okręgu, czyli równoległa do pozostałych i
oddalona o tyle samo. y=−x−1. Czyli środek okręgu ma być w jakimś punkcie (t: −t−1). Wiem, że
należy teraz wyznaczyć promień, czyli odległość punktu od prostej. I tu utknęłam. Jakieś
wskazówki proszę?
6 mar 19:31
Dominik: odleglosc miedzy prostymi wynosi 2r
r = 2
√2
6 mar 19:43
Buka: Ok. Ale to się wzięło ze wzoru na odl. punktu.. Ale jak podstawiam przykładowo P (0,3) przez
który przechodzi pierwsza prosta i od ma być oddalony od tej prostej między tymi dwoma, czyli
prostej −x−y−1=0, nie wychodzi mi coś takiego.

Skąd −3 i −5?
6 mar 19:51
Dominik: odleglosc miedzy prostymi rownoleglymi Ax + By + C
1 = 0, Ax + By + C
2 = 0 wyraza sie wzorem d
6 mar 20:09
Buka: Ahhh. Okej. Faktycznie, jest taki wzór. Ale co teraz zrobić, żeby wyznaczyć całe równanie?
promień mam. Nie mam środka..
6 mar 20:16
Dominik: srodek okregu ma wspolrzedne S = (x, −x + 1) (bo lezy na prostej y = −x + 1
stad
√x2 + (−x + 1)2 = √x2 + x2 + 1 − 2x = √2x2 − 2x + 1 = r
√2x2 − 2x + 1 = 2√2
stad otrzymujesz x, dalej podstaw x do y = −x + 1 i masz wspolrzedne srodka okregu oraz promien
6 mar 20:30
Dominik: lezy na prostej y = −x − 1, popraw blad i powinno wyjsc OK
6 mar 20:35
BlondynA i Zen64 i Andriej:
| ⎧ | (3−y−a)2+(y−b)2=r2 | |
| ⎨ | (−5−y−a)2+(y−b)2=r2 |
|
| ⎩ | y=0 | |
czyli (3−a)
2=(−5−a)
2,czyli 3−a=5+a,skończ sama!
a−wspólrzędna X środka okręgu
6 mar 20:39
Dominik: aj, nie wiem co tam stworzylem.
√(x − √7)2 + (−x + 1)2 = 2√2
z tego wyznacz x i dalej jak pisalem.
oczywiscie to sie bierze ze wzorku na odleglosc pktu (x, −x + 1) od (√7, 0) (wynosi on r)
6 mar 20:44
Mila:

x+y−3=0 i x+y+5=0 oraz przechodzącego przez punkt P(√7;0)
k: x+y−3=0
y=−x+3
m: x+y+5=0
y=−x−5
m||k
n: y=−x+b prosta równoległa do prostych mi k i równo od nich oddalona
n: y=−x−1
środek okręgu stycznego do obu prostych leży na prostej y=−x−1
R − odległość punktu S od prostej y=−x+3
| | |0+(−1)−3| | | 4 | |
R= |
| = |
| =2√2 |
| | √12+12 | | √2 | |
O(a,b)=(a,−a−1)
Równanie okręgu; P=(
√7,0)∊okręgu
(x−a)
2+(y−(−a−1))
2=(2
√2)
2⇔(
√7−a)
2+(a+1)
2=8⇔2a
2+2a−2
√7a=0
a=0 lub a=
√7−1≈
b=−0−1=−1lub b=−
√7
S
1=(0,−1) i s
2=(
√7−1,−
√7)
równania okręgów
x
2+(y+1)
2=8
(x−
√7+1)
2+(y+
√7)
2=8
6 mar 22:29
Buka: Dziękuję Wam bardzo za pomoc!

wszystko wyszło, po godzinach pracy. haha
7 mar 00:21
Mila: 
to miło, że zauważyłaś rozwiązanie.
7 mar 00:26