matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
krotnośc
szymek:
Liczba −1 jest k−krotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=(x
2
−1)(x
2
+2x+1)(x
3
+1)(x
2
+1). Ile wynosi k?
7 mar 15:42
Mila:
(x
2
−1)(x
2
+2x+1)(x
3
+1)(x
2
+1)= =(x−1)*(x+1)*(x+1)
2
*(x+1)(x
2
−x+1)*(x
2
+1)= i teraz policz k
7 mar 15:51