matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 976,
975
,
974
,
973
,
972
,
971
,
970
,
969
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
mal.:
Wyznacz liczby m,n aby ciąg (m,n,−6) był arytmetyczny a ciąg (54,m,n) był geometry
1
monja:
ekstremum
4
1
f(x)=x
+4x
3
3
2
potrzebująca:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,} losujemy jednocześnie dwie. Ile jest możliwych wyników losowania, tak aby suma wylosowanych liczb była parzysta .
5
Mały:
Zbadaj, dla jakich wartości parametru k równanie cos2x=k
2
−1.
2
Overplay:
Pole równoległoboku ABCD o danych wierzchołkach A = (5, 2) i B = (4,−1) jest równe 26.Wyznacz współrzedne pozostałych wierzchołków równoległoboku, jezeli jego przekatne
2
Gama:
Bardzo proszę o pomoc. Oblicz pochodną funkcji
2
Artur:
Dany jest trójkąt równoboczny o boku długości
√
3
cm.Oblicz: a)wysokość trójkąta− wyszło mi
3
2
4
tn:
cos x = log
m
2 (m dla których jest rozwiązanie) żeby było rozwiązanie, musi zachodzić:
1
Tusia:
1. s x p = 60 2. (s,p)= (3,30)
4
jan:
−2x
2
+5x−2<0
3
Janek:
Naszkicuj wykres funkcji: log
1/3
(−x)
0
dhd:
Bardzo proszę o rozwiązanie. Mam wynik swój ale chciałbym sprawiodzć czy dobrze zrobiłem
3
hehe:
czy wam też wyjdzie taka brzydka delta z tego równania? (m−2)x
2
− 3(m+2)x + 6m= 0
4
potrzebująca:
Wyznacz ciąg geometryczny(a
n
) mając dane :a
5
=1 i a
9
=4 . Napisz wzór ogólny ciągu ( a
n
)
1
Marzena :
Pomozcie . Usuń niewymiernosc z mianownika ułamka:
1
justynaqwert:
W trapezie rownoramiennym wysokosc ma 5 cm i jest rowna dlugosci krotszej podstawy trapezu. przedłuzenia ramion przecinaja sie pod katem prostym. oblicz obwod tego trapezu
6
??:
może mi ktoś powiedzieć czy jest taki wzór?/
3
monja:
a co z ekstremum jeśli dziedzina funkcji nie jest równa dziedzinie pochodnej?
1
Kuleczka:
Sprawdź, czy prawdziwa jest równość:
16
Magda:
BARDZO PROSZĘ O POMOC stosunek długości boków w prostokącie ABCD jest równy 2:3. Pole prostokąta A'B'C'D' podobnego
3
gosia:
hej
bardzo prosze o pomoc w podzieleniu wielomianu (cx+d)/(ax+b)
2
dominik:
siemanko. Zrobcie mi te zadania i wytłumaczcie .
5
umowa zlecenie:
wybaczcie że się pytam tutaj, ale liczę na szybką odpowiedz. Czy podczas zawierania umowy zlecenie dostaję egzemplarz ja i zleceniodawca tak ?
11
artur:P:
Do walcowego basenu z wodą o średnicy 1 m wpuszczono krople oliwy 0,5 kropla rozeszła sie równomiernie po powierzchni wody. oblicz grubość warstwy oliwy/ proszę o pomoc
! z góry
9
ysiulec:
Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresem funkcji y = |x − 3| −2 i osią OX.
4
shm:
Czy mógłby ktoś rozwiązać to na brudno i powiedzieć czy mój wynik się zgadza, ponieważ w odpowiedziach mam inny.
4
pierwszak:
Ile wynosi wartość wyrażenia a
2
−b dla a=sinα + cosα
3
mamba:
Gramy z druga osoba, na przykład z bankierem w nastepujaca gre: jesli w rzucie kostka wypadnie parzysta liczba oczek, bankier płaci nam tyle złotych, ile wypadło na kostce,
7
Lukas:
m
narysuj wykres funkcji f(x)=
m+3
1
justynaqwert:
Przekątne trapezu równoramiennego dzielą kąty przy dłuższej podstawie na połowy i przecinają się pod kątem 120 stopni. Dłuższa podstawa ma 12 cm. Oblicz obwód tego trapezu.
1
kasia:
Obliczyć pochodne funkcji:
1
Brak wiedzy:
Uzywajac szeregu Taylor'a oblicz z dokladnoscia 0.1 nastepujace wartosci:
5
Kipic:
:::rysunek::: Okrag o sordku O i promieniu 3 jest styczny zewnetrznie do okregu o srodku S i promieniu 1 .
3
aaa:
:::rysunek::: Dwa okręgi o środkach O1 i O2 oraz promieniach 5 cm i 2 cm są rozłączne zewnętrznie .styczna
3
Melitap:
Nie potrafię zrobić tego zadania:
5
Kuleczka:
Usuń niewymierność z mianownika
2
Tomek:
:::rysunek::: Powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego jeden bok przystający do wysokości walca ma
0
Kuleczka:
http://matematyka.pisz.pl/forum/190536.html
1
Magda:
BARDZO PROSZĘ O POMOC
stosunek długości boków w prostokącie ABCD jest równy 2:3. Pole prostokąta A'B'C'D' podobnego
4
Marta:
x
3
+5x
2
=6
2
aqlec:
√
1+x
2
Proszę o pomoc z całką: ∫
2+x
2
4
Alcia:
dany jest trójmian y= x
2
+ bx + c. wyznacz wspolczynnik b i c, wiedzac ze wspolrzedna y wierzcholka wykresu funkcji f jest rowna 2.
1
Alcia:
1.dany jest trójmian y= x
2
+ bx + c. wyznacz wspolczynnik b i c, wiedzac ze trojmian osiąga najmnijesza wartosc rowna 4 dla x = −2
6
Kasia:
Oblicz ekstremum i monotoniczność funkcji:
1
arek:
Dany jest ciąg geom. niestały o pierwszym wyrazie . Suma początkowych dwudziestu wyrazów jest razy mniejsza od sumy kwadratów dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu. Wyznacz iloraz
42
agnieszka.c:
a) 2x4-8x3+6x2=0 b) x3+5x2-x-5=0 c)x4+x3-8x-8=0 d)x4-5x2+4=0 e)x3-6x2+11x-6=0
2
Magda:
stosunek długości boków w prostokącie ABCD jest równy 2:3. Pole prostokąta A'B'C'D' podobnego do tego prostokąta ABCD wynosi 24 cm2 . oblicz długość boków każdego z tych prostokątów oraz
1
czaro:
x
2
+ax+b,x<=0 x
2
*lnx, x>0
6
Kipic:
Stosunek dlugosci podstaw trapezu rownoramiennego wynosi 5 : 3 . Przekatna trapezu ma dlugosc 65 a jego ramie 5 2 . Oblicz dlugosci podstaw oraz pole tego trapezu . Czy w ten trapez mozna
3
bar80:
W trójkącie ABC dane są dł. boków: |AC|=9 i |BC|=7. Wiadomo też że 2∠BAC = ∠ABC. OBlicz
r
stosunek
R
10
sevennation:
Chciałbym wiedzieć bardzo ściśle, ile wody płynie w Wiśle!
9
wajdzik:
2
Dane są funkcje: f(x)=
, g(x)=|x+1|. Wyznacz te argumenty x, dla których funkcja f
x−2
przyjmuje wartości mniejsze niż funkcja g. Naszkicuj wykresy funkcji f i g w jednym układzie współrzędnych i zaznacz na osi OX zbiór rozwiązań nierówności.
2
tomcio:
Rozwiąż równanie 2
x
x
2
−9*2
x
−4x
2
+36=0
1
edi:
lim
x−>0
(
1
x
)
sinx
= 1 dlaczego?
2
Yrek:
Napisz rownanie okregu o promieniu dlugosci r=
√
5
, wiedzac ze do okregu naleza punkty A=(5,1), B=(1,3).
4
EWELINA 555:
W trapezie prostokątnym o kącie ostrym 60 poprowadzono dwusieczne wszystkich kątów.oblicz miary kątów na jakie te dwusieczne podzieliły katy danego trapezu.
3
Wiktoria:
Graniastosłupy
6
jolka:
Proszę o pomoc nic z tego nie rozumiem, prócz oczywiście pierwszego polecenia, nie byłam na tej lekcji. W pewnym zakładzie pracy wylosowano 8 pracowników i zebrano dane o ich stażu pracy.
1
eska12:
Rozwiąż nierówność U{ 3x − 2 }{ 2x + 1
2
Gosia:
Napisz równanie kwadratowe postaci
1
Olii:
ustal znak wyrażenia sin230'
7
matheee:
Sinusy, cosinusy.... wejście w temat. Wyznacz α, αε(0,90), wiedząc, że
1
Wioletta :
Proszę o wytłumaczenie tego przykładu próbowałam go rozwiązać ale niestety nic mi nie wychodzi. (1/2)
x
= 2
√
2
9
zyx:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=cosx
√
|cosx|−1
3
Gosia:
Rozwiąż równanie:
3
werrr:
Zaznacz na osi liczbowej zbiór rozwiązań nierówności x ≥ −1
7
agaaa:
Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 15−7x
4
=0? proszę o pomoc
4
musia:
Oblicz nierówność:
9
czaro:
Czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak obliczyc ekstremum globalne z wkleslosci i wypuklosci funkcji ? obliczylem punkty przegiecia i wykresik
2
edi:
lim
x−>2
sin(x−2)
2−x
= −1 dlaczego?
3
Mayor:
Z górki o wysokości 15 m zjechały sanki i zatrzymały sie w odległości 60 m licząc w kierunku poziomym od wierzchołka góry . Wyznaczyć współczynnik tarcia występujący miedzy płozami sanek
3
Michał :
q = 1/27 π
2
/ 1/81 π
2
Gosia:
Wyznacz liczbę dwucyfrową o tej własności, że suma jej cyfr równa się 12 , a suma kwadratów tych cyfr równa sie 80
2
na.pomoc.:
7
n
− 2
Oblicz granicę ciągu: a
n
=
2 − 7
n
−1
n*sin(2n)
a
n
=
(3n − 1)
2
0
maaciek:
1.oblicz 4
log
2
3
−
1
2.wiedząc , że log
a
x=2 , log
b
x=3 , log
c
x=6 , oblicz log
a
b
c
x
3
Amelia:
Rozwiąż równanie:
2
J.:
Pole powierzchni bocznej pewnego walca jest 3 razy większe od sumy pól jego podstaw. Oblicz pole przekroju osiowego tego walca, jesli wiadomo, że przekątna tego przekroju ma długość 12.
3
Joanna:
Kredyt w wysokości 1000zł wraz z odsetkami należy spłacić jednorazowo po 5 latach. Co roku bank dolicza odsetki w wysokości 8%. Jaką kwotę trzeba będzie spłacić ?
0
Joanna.:
Kredyt w wysokości 1000zł wraz z odsetkami należy spłacić jednorazowo po 5 latach. Co roku bank dolicza odsetki w wysokości 8%. Jaką kwotę trzeba będzie spłacić ?
4
Dom95:
Rozwiąż równanie: sin(x)− cos
2
(x) − 1 = 0
3
marian z zakopanego:
wpłacono 500 zł na lokatę dwuletnią przy rocznej stopie 6% i kapitalizacji co pół roku po 2 latach stan konta wynosi
5
mała_1:
Funkcję liniową , której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=−
√
3
x+1 i przechodzi przez punkt (0,5) określa wzór ?
2
edi:
∑
∞
n=1
(3/5)
n
6
ania2321:
najmniejszą liczbą całkowitą spełniającą nierówność (3−x)(3+x)>(3−x)
2
jest
0
gshuej:
Przekatna graniastoslupa prawidlowego czworokatnego wynosi 2
√
219
a krawedz podstawy 10
√
2
wyznacz
2
pecyk:
W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy bez zwracania dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul:
3
czaro:
Wyznacz rownania stycznych do wykresu funkcji f(x)=x/x
2
+1 prostopadlych do prostej y=8x
4
daniel :
oblicz log
x
√
3
wiedząc , że log
9
x=
1
2
12
Maniek:
3x
2
−x
2
=0
2
anka:
Proszę o rozwiązanie tg
2
√
1/x
Dziekue z góry
0
kowal:
Napisać macierze podanych przekształceń liniowych w bazach standardowych rozważanych przestrzeni liniowych:
0
kasssia:
trójkąt równoboczny o boku a (a=10cm) obraca się wokół prostej zawierającej wysokość trójkąta. Oblicz V i Pc powstałej bryły.
5
zosia:
Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16 cm
2
. Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeśli jego przekątna m długość 9 cm.
1
Marian:
Dana jest elipsa 12x
2
+ 16y
2
= 192. Znaleść odległość ogniska od kierownicy
0
kimi:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku 8.Oblicz objętość tego stożka
0
kasssia:
Oblicz o ile trzeba zwiększyć promień kuli, aby jej objętość zwiększyła się 4−krotnie. Wykonaj obliczenia dla r=3 cm
2
sara:
trójkąta nie można zbudować z odcinków: A.4,5,6
2
eska12:
Rozwiąż nierówność
4
bla bla:
:::rysunek::: Podstawami graniastosłupa pochyłego są trójkąty równoboczne ABC i A
1
B
1
C
1
o boku a. Rzytem
2
liber903:
miejscem zerowym wielomianu W(x) = 2x
3
+ ax
2
− 6x jest liczba −1. Oblicz współczynnik a.
0
lolla:
Trójkąt równoboczny ABC o boku długości a umieszczono na płaszczyźnie tak, że jeden jego wierzchołek jest początkiem układu współrzędnych, a drugi należy do osi x. Wyznacz współrzędne
5
Marta:
Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej AB, a punkty A, B, M wierzchołkami trójkąta równobocznego. Oblicz iloczyn sinusów kątów ostrych
3
Brak wiedzy:
Dlaczego robi sie gesia skorka od sluchania dobrej muzyki ?
2
Markus:
Dany jest rozkład prawdopodobieństwa ( tabelka ):
4
Kamil:
Naszkicuj wykres funkcji: log
1/3
(−x)
1
Adriaczi:
:::rysunek::: Ile wynosi wysokość trapezu o podstawach 4 i 6 oraz kątach ostrych 45 i 60 stopni
5
Kipic:
nie moge zrozumiec od ktorych bokow Mam takie zadnaie :
13
Kipic:
Oblicz pole rombu jezeli jedna a jego przekatnych ma dlugosc 8 a promien okregu wpisanego w ten
2
xysf:
zbadaj monotoniczność ciągu:
1
Patka ; D :
Oblicz wysokość i objętość ostrosłupa prawidłowego: a, czworokątnego o krawędzi podstawy 1 dm i krawędzi bocznej 2 dm,
2
kita:
dziedziną funkcji określonej wzorem f(x)=
√
12−3x
−
√
3−x
jest jaki zbior?pomocy..
22
studentka matmy :
Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny. Krótsza podstawa i ramię tego trapezu są tej samej długości. Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają długość 61cm, a wysokość ostrosłupa
2
iza:
n od 1 do +∞ ∑
4
n
+ 5
n
6
n
4
oli:
dana jest funkcja określona wzorem f(x)=|x|+2. Zbiorem wartości tej funkcji jest: A.<0,
∞
).B.<2,
∞
).C.(0,
∞
).D.(2,
∞
).jaka poprawna odp,plis
3
Hari:
lim x−>1
1−
√
x
1−
3
√
x
1
lolla:
Na odcinku o końcach A=(−2, 1) i B=(4, 3) obrano takie punkty P i Q, że AP=PQ=QB. Wyznacz współrzędne punktów P i Q
1
hehe:
Znaleźć kąt między wektorami a i b, jeśli (2a−b) ⊥ (a+b), oraz (3a−2b) ⊥ (4a−b).
1
mala12051991:
wyznacz ciag arytmetyczny majac dane a2 =7 a3=12 oblicz pierwszy wyraz i roznice a) oblicz 10 wyraz
1
hehe:
Znaleźć wektor x wiedząc że x⊥a, x⊥b, <x,c>=150, a=(1,2,−3), b=(−1,4,2), c=(4,5,1).
3
wojtek:
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest dłuższa od jednej przyprostokątnej o 1 cm i od drugiej przyprostokątnej o 32 cm. Oblicz długości boków tego trójkąta
1
mala12051991:
oblicz dominante liczb 2364632234
1
mysza88:
Do walcowego basenu z wodą o średnicy 1m wpuszczono oliwy o średnicy o,5cm. kropla równomiernie rozlała się po powierzchni wody. oblicz grubość warstwy oliwy
11
Konrad:
1+2cos(x)+cos
2
(x) = sinx Jak to zrobić?
2
moherek:
W urnie jest 7 kul białych, 2 czarne i 1 zielona. Ile jest możliwych sposobów wyboru dwóch kul z tej urny tak aby:
0
ralph:
27x przystaje 25(mod 256)
10
Kris:
25
x
−5
(
x
+
1
)
>1−5*5
(
−
x
)
przekształcam do
1
ilona:
prosze, nie wiem jak wyznaczyc x... w trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 2 cm. W trójkąt wpisana okrąg. Punkt
6
Konrad:
cosx − ctgx/ ctgx = sinx− 1 Jak udowodnić to twierdzenie?
2
Krzysiek:
Witam czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić całkowanie przez części takiego równania: ∫2x+1/(x
2
+x−6) dx
2
manka:
Adam wplacił do banku pierwsza kwotę na lokatę oprocentowana 5%rocznie. Po roku otrzymal odsetki od tej kwoty w wysokości 300zł. jaki był jego kapitał początkowy?
9
Brak wiedzy:
Czesc mam sobie 10 punktow na osi x i y. Musze z tego zrobic wykres ale nie taki ze polacze te wszystkie punkty prostymi kreskami tylko ksztalt ma przypominac np wykres funkcji
4
Kipic:
:::rysunek::: Oblicz promien okregu opisanego na trapezie jezeli ramie trapezu ma długosc 10cm dluzsza
5
anies:
W urnie znajdują się kule białe, zielone i czerwone. Kul zielonych jest dwa razy więcej niż kul białych, a kul czerwonych jest 3 razy więcej niż białych. Wyjęto dwa razy po jednej kuli bez
5
Gorky 02:
Oblicz , ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych , takich , że iloczyn liczb w ich zapisie dziesiętnym jest równy 12.
3
Kate:
Jeśli log
2
7=a to liczba log
2
56 jest równa?
4
ola:
Liczby x1 i x2, gdzie x1 < x2, są miejscami zerowymi funkcji g(x) = x2 − 250. Zapisz liczbę x2 − x1 w postaci
5
Matura 2013:
Rozwiązałem takie zadanie lecz nie jestem pewien odpowiedzi. "Dla jakich wartości parametru m odwrotność sumy pierwiastków równania 2x+m(1−x
2
)=2+2x
2
jest dodatnia ?" . I teraz tak
18
Agata:
Oblicz objetosc graniastosłupa prawidłowego trojkatnego, w którym długość krawędzi podstawy jest rowna 20 cm oraz kat nachylenia przekątnej ściany bocznej do sasiedniejsciany bocznej ma
2
PatrixPatison:
cos35°*cos40°+cos130°*sin395°
6
cherry:
Kąt BAC trójkąta ABC ma miarę 13 stopni, a kat ACB miarę 119stopni. Wysokość CD dzieli bok AB na dwa odcinki, z których krótszy ma długość 25 cm. Oblicz długość boku AC.
2
O.:
Wykaż,że ciąg {a
1
, a
2
, a
3
,....,a
n
,...} jest zbiorem borelowskim.
2
vgkghjcyg:
http://matematyka.pisz.pl/strona/3406.html czy ktoś ma jakiś sposób
8
kaczy:
Sprawdź, czy Punkt P = (−5 do potęgi 3/4 , 0)neleży do wykresu funkcji f(x) = x2 − √125.
6
Vita:
:::rysunek::: Korzystajac z danych na rusunku oblicz x
4
Goja87:
:::rysunek::: Dana jest gęstość prawdopodobieństwa:
5
vgkghjcyg:
http://matematyka.pisz.pl/strona/3404.html
354
g.:
oblicz pochodne funkcji:
2
Katarzyna:
Potrzebuje jakichkolwiek źródeł na temat tych funkcji. Def, interpretacja bądź proste zadania
2
JJ200:
Hej, pogubiłem się w zadaniu obliczając nierówność. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy w tej nierówności −(x−3)(x+4)−8<0 parametr kierunkowy jest dodatni czy ujemny? Bo już nie wiem, w
1
agawa:
liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)=2x
3
+x
2
+m wówczas m=?
3
blan:
Mam problem z takim zadaniem Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian p(x)=x
2
−4x−5 wiedząc że liczba 5 jest
1
magu:
27
log
3
2
23
Imosek:
Mam bardzi trudne zadanie do rozwiazanie, ktore nauczyciel w liceum nie potrafii rozwiazac, takze prowsze o pomoc w rozwiazaniu:
13
Jan:
Mamy 30 kul ponumerowanych od 1 do 30. Wyciągamy 200 razy po jednej kuli ze zwracaniem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każda kula była wyciągnięta przynajmniej raz?
6
adaminh:
sin x − cos x = 0
9
Ania:
Rozwiąż nierówność 4x
3
−3x−1>0
4
Monia:
Rozłóż wielomian na czynniki: 1. x6 − 2x3 + 3x2 − x +1 2. x5 − 2x3 + 3x2 − x +1
4
rybeńka16:
wyznacz wartośc parametru a wiedząc, że stopień wielomianu u+v jest równy 3. a)u(x)=(a
2
−5)x
4
+x
3
−2x, v(x)=x
4
−ax
3
+2
6
marta:
zaczynam pomału sie gubić czy np w ; na ile sposobow mozna ustawic 4 dziewczyny i 5 chlopcow
17
TOmek:
Przez punkt A=(2, 3) poprowadzono prostą odcinającą na półosiach układ współrzędnych odcinki równej długości. znajdż równanie tej prostej
3
gertrudy:
Czy ktoś na forum stosował piracetam? Jakie są wasze doświadczenia z tym środkiem?
15
bezendu:
Udowodnij, że dla każdej liczby x∊(−1,5) wyrażenie
√
4x
2
+12x+9
+2
√
x
2
−12x+36
ma stałą wartość.
1
Ola:
f(x) x
2
lnx oblicz pochodną
2
Ciastko:
zbiór A jest zbiorem punktów które spełniają układ nierówności {2x−y≥0
1
mat123:
Bryle B1 otrzymujemy obracajac figureF = ((x,y) ; 2|x| + |y| >
4, x,y nalezy do R wokol osi OX , a Bryle B2− obracajac figure F wokol osie OY. Oblicz roznice objetosc bryl.
2
met:
Funkcja kwadratowa f(x)=ax
2
+bx−3 ma dwa różne miejsca zerowe, z których jedno to −3. Wiedząc, że funkcja ta przyjmuje najm. wart. −4, oblicz współczynniki a i b.
1
justynaaaaa:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n
,jeśli a
n
=
√
2n
−
√
n+10
1
nicke:
na ile sposobów można w pełnej tali kart (52) wybrać po jednej karcie z każdego koloru? ile jest takich sposobów , Jeżeli wśród wyjętych kart nie może być żadnej pary kart jednakowych
5
kowboj:
n
10
n
11
n+1
11
Wykaż, że
+
=
dla wszystkich liczb naturalnych większych od 11
2
Roksana Zabrze:
Prooosze o Pomoc was bo nie rozumiem ; ( Jak zapisac obliczenia i uzasadnic ; <
8
D:
sinα =
√
6
nad 3 cosα=
√
3
nad 3
1
James003:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długości √ −−− |BC | = 8 , |CA | = 17 . Na boku AB wybrano punkt D tak, że |AD | = 2 . Oblicz sinus kąta DCA .
2
hwdtel i Zen64:
Policz czy reakcja tworzenia gazu rozweselającego jest egzo czy endo termiczna jeśli wiadomo że:
3
treściwy:
Wyznacz funkcję odwrotną do podanej:
2
agaaa:
znacie moze stronke gdzie wpisuje sie funkcje i wyskakuje odrazu narysowana parabola i obliczone miejsca zerowe
16
agaaa:
http://matematyka.pisz.pl/strona/105.html skad wiadomo kiedy parobola jest nad osia lub pod osia?
4
Maciej4:
Możecie mi wytlumaczyc kiedy równanie jest sprzeczne kiedy tożsamościowe i kiedy oznaczone ? Najlepiej podajcie odrazu wynik a nie całe równanie z góry dzieki
2
inn:
√
3
Oblicz wartość wyrażenia tg
2
alfa − 3cos
2
alfa dla sin alfa
2
1
Xx:
oblicz ile liczb podzielnych przez 4 znajduje się w przedziale <104,380>
2
D:
jak mam √3 + √6 to ile to jest?
0
Patri:
Zadanie 8.42 d) str 134
12
M:
Ile ujemnych wyrazów ma ciąg określony wzorem an=(n−5)(n−9)
14
dumka:
a tu zadanie z logarytmami pomocy
4
nik:
:::rysunek::: Objętośc stożka jest równa v a tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
2
tn:
Witam, Zawsze rozwiązując nierówność czy też równanie trygonometrczne wystarczy, że będę rozważał
1
panina:
1.Dany jest ciąg(a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=n
2
+9.Liczba ujemnych wyrazów tego ciągu jest równa?
3
Overplay:
Dane sa˛ liczby a, b, c takie, ze równanie ax
4
+ bx
2
+ c = 0 ma cztery rozwiazania rzeczywiste. oblicz wartosc wyrazenia |x
1
|+|x
2
|+|x
3
|+|x
4
|
1
ewaa:
Czy funkcja f jest nieparzysta wtedy i tylko wtedy gdy g(x) = − f (|x|) jest parzysta ?
4
HELP!!!:
Rzucamy 30 razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymamy siódmego orła w dwudziestym rzucie.
3
Maciek:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworotkątnego ma długość 12cm, a jego wysokość jest jest równa 6
√
2
. Oblicz miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do
2
Ann:
l3al = √5a2+5 PROSZĘ O POMOC! Gdy podniosę do kwadratu stronami to co się dzieje z modułem?
16
Dawid:
Wielomian W(x)=(x2+10x+25)*R(x) jest stopnia trzeciego. Podaj przykład wielomianu R(x) takiego, że wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x)=x2+4x−5
5
biedroneczka:
Suma trzech liczb tworzących rosnący ciąg geometryczny jest równa 21. Jeżeli pierwszą i druga liczbę zwiększymy o 3, a trzecia pozostawimy bez zmian, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Znajdź
8
Monia xD:
Jak narysować SYMETRALNE wszystkich boków w trójkącie − prostokątnym
5
Malwa:
Dana jest funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=−3x
2
+3x+6. Wyznacz współrzędne wierzchołka wykresu funkcji f oraz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji f z osiami
1
derisive:
Iloczyn 3 kolejnych liczb nieparzystych jest o 65 większy od różnicy kwadratów liczby największej i najmniejszej jakie to liczby?
1
Pauulaa:
log przy podstawie
1
3
(x+2)=log przy podstawie
1
3
(x
2
−x−1) jak mam wyznaczyc dziedzine i jak to obliczyc?
5
Kamil:
√
√
3
−
√
2
√
√
3
+