iloczyn skalarny
Patri:
Zadanie 8.42 d) str 134
Dane są wektory:
a=[1,−2] b=[−1,1] c=[3,2]
Oblicz:
(a−2c)◯(c+3b)= mnożymy jak normalne nawiasy, tylko z tym dziwnym razy

= a◯c −2c◯c + 3a◯b −
6b◯c
a◯c=1*3+(−2)*2=3−4=−1
c◯c=3*3+2*2=13
a◯b=1*(−1)+(−2)*1=−1−2=−3
b◯c=(−1)*3+1*2=−3+2=−1
Podstawiam wartości:
a◯c −2c◯c + 3a◯b − 6b◯c = −1 −2*13 +3*(−3) − 6*(−1) = −30
Zadanie 8.45 a) str 134
Wiadomo, że |a|=2 , |b|=3 oraz a◯b=−4.
Oblicz:
(a+2b)◯(b−3a)=a◯b+2b◯b−3a◯a−6a◯b=−5a◯b+2b◯b−3a◯a
a◯b=−4 (dane w zadaniu)
b◯b=3*3=9
a◯a=2*2=4
Podstawiam:
−5*(−4)+2*9−3*4=20+18−12=26
Zadanie 8.46 d) str 134
Wyznacz k tak, by wektory a i b były prostopadłe, jeśli:
a=[ 2, k+1] , b=[ 1−2k, −3]
Rozwiązanie:
a◯b=0
2*(1−2k)+(k+1)*(−3)=0
2−4k−3k−3=0
−1−7k=0
−7k=1 | : (−7)
k=−
17
Zadanie 8.47 a) str 134
Wyznacz k tak, by wektory u=k*a+b oraz v=a−b były prostopadłe, jeśli wiadomo, ze:
|a|=1 , |b|=2 , a◯b= −4
Rozwiązanie:
u◯v=0
(k*a+b)◯(a−b)=k*a◯a−k*a◯b+a◯b−b◯b=0
a◯a=1*1=1
a◯b=−4 (dane w zadaniu)
b◯b=2*2=4
Podstawiam:
k*1−k*(−4)+(−4)−4=0
k+4k−4−4=0
5k−8=0
5k=8
k=
85