Objętośc stożka jest równa v a tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
katem,α. Wyznacz objetość kuli wpisanej w ten stożek. moja odp;
1/3πr2 =V
| 3V | |
=r2h | |
| π |
| r | r(1+cosα) | |||
2.cosα= | ⇒h= | |||
| h−r | cosα |
| 3V | cosα | |||
3. | * | =r3 | ||
| π | (1+cosα) |
| 4π | 3V | cosα | 4Vcosα | |||||
4. Vk= | * | * | = | |||||
| 3 | π | (1+cosα) | 1+cosαα |
| 4Vcosα*(1−cosα) | ||
tylko ze nie zgadza sie z odpowiedziami bo w odp jest | Co jest | |
| (1+cosαα)2 |




