obliczyć granicę
Hari: lim x−>1
Pomoże mi ktoś? Mam problem z tą granicą. Może najpierw napiszę jak to robię: (będę omijała
limesy)
| 1−√x | | (1−√x)(1+3√x+(3√x)2) | |
| = |
| |
| 1−3√x | | (1−3√x)(1+3√x+(3√x)2) | |
| | (1−√x)(1+3√x+(3√x)2) | |
= |
| |
| | (1−x) | |
Nie wiem co dalej... Jakieś propozycje?
5 mar 15:02
jikA:
Możesz zrobić podstawienie dla ułatwienia obliczeń niech x = t
6 wtedy
5 mar 15:06
xx:
Pomnóż licznik i mianownik przez 1+√x
5 mar 15:06
Hari: Dziękuję! Robiłam tak, ale chyba miałam jakieś zaciemnienie i nie zauważałam, że wszystko się
ładnie skróci
5 mar 16:37