Proszę o szybką pomoc
Maniek: 3x2−x2=0
5 mar 17:25
Dammo: (
√3x − x)(
√3x + x) = 0
po wymnożeniu daje 3x
2 − x
2 =0
chyba ze sie myle
5 mar 17:36
Dammo: skorzystanie ze wzoru skroconego mnożenia
5 mar 17:37
Maniek: Bo to jest wyłączenie x przed nawias czyli x2(3x−1)=0
5 mar 17:40
Dammo: jak wyciagniesz przed nawias x2 to w nawiasie zostanie ci (3 − 1)
5 mar 17:43
Maniek: Czyli x1=0 a x2=−2
5 mar 17:48
Maniek: Przepraszam pomyłka powinno być 3x3−x2=0
5 mar 17:50
Patryk: 3x2−x2=0
x=0 tylko
ale pewnie chodzi o 3x3−x2=0 tak ?
5 mar 17:50
asdf: 3x2 − x2 = 0
2x2 = 0
x = 0
5 mar 17:50
Maniek: Patryk no o to właśnie mi chodzi bo się pomyliłem
5 mar 17:52
Dammo: no to x1=0 x2= 1/3
5 mar 17:53
Patryk: czyli
3x3−x2=0
x2(3x−1)=0
x2=0 ⋁3x−1=0
x=0 x=1/3
5 mar 17:54
Maniek: Dzięki wielkie
5 mar 17:55