stereometria
Maciek: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworotkątnego ma długość 12cm, a jego wysokość jest
jest równa 6√2. Oblicz miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do
płaszczyzny jego podstawy
4 mar 22:36
Mati_gg9225535:

α = ?
H = 6
√2
b = 12
| | H | | 6√2 | | √2 | |
sinα = |
| = |
| = |
| ⇒ α = 45o |
| | b | | 12 | | 2 | |
odp : α = 45
o
4 mar 22:40
Fixed: Oblicz długość przekątnej podstawy
A później z dowolnej funkcji trygonometrycznej kąta ostrego obliczysz kąt
4 mar 22:41
Eta:
| | 6√2 | | √2 | |
cosα= |
| = |
| ⇒ α= ..... |
| | 12 | | 2 | |
4 mar 22:43