matematykaszkolna.pl
FIGURY PODOBNE Magda: BARDZO PROSZĘ O POMOC stosunek długości boków w prostokącie ABCD jest równy 2:3. Pole prostokąta A'B'C'D' podobnego do tego prostokąta ABCD wynosi 24 cm2 . oblicz długość boków każdego z tych prostokątów oraz pole prostokąta ABCD
5 mar 20:06
Skipper: ... i ile razy jeszcze ?
5 mar 20:08
Magda: ILE RAZY... MNIE NAPRAWDĘ NA TYM ZALEŻY.. NIE MAM NAWET POMYSŁU JAK SIE ZA TO ZABRAC.
5 mar 20:13
Skipper: ... to może choć treść przepisz porządnie −emotka
5 mar 20:14
Magda: NIE ROZUMIEM... TAK DOKŁADNIE BRZMI TRESC
5 mar 20:19
Skipper: ... jeśli tak brzmi treść to policzysz tylko boki prostokąta A'B'C'D'
5 mar 20:22
Magda: MNIE TEZ TA TRESC SPRAWIA PROBLEM, POMOZESZ MI OBLICZYC DOKŁADNA TRESC BRZMI TAK stosunek długości boków w prostokącie ABCD jest równy 2:3. Pole prostokąta A'B'C'D' podobnego do prostokąta ABCD wynosi 24 cm2 . oblicz długości boków każdego z tych prostokątów oraz pole prostokąta ABCD
5 mar 20:28
krystek: musisz jeszcze cos wiedzieć
2x*3x 

=k2
24 
5 mar 20:31
Magda: nic wiecej nie ma w tresc polecenia
5 mar 20:32
krystek: To tak jak u Artura.
5 mar 20:34
Skipper: ... z tego wynika tylko tyle i aż tyle, że boki OBU prostokątów możemy zapisać jako 2a i 3a. Skoro znasz pole prostokąta A'B'C'D' to 24=2a*3a zatem 6a2=24 ... ⇒a=2 Prostokąt A'B'C'D' ma więc boki równe 4 i 6 cm O prostokącie ABCD wiemy tylko tyle, że jest podobny (taka sama proporcja boków) Nie znając skali podobieństwa ... albo jednego boku ... albo pola ... nic więcej nie policzysz
5 mar 20:35
Magda: Artur prawdobodobie czegoś nie dopisała a ja przepisałam tu treść z katki ksero uzyskanej od nauczyciela
5 mar 20:39
Magda: do tego samego wniosku doszłam na piechote, ale dla mojej nauczycielki taka odp nie bedzie satysfakcjonujaca
5 mar 20:41
krystek: I nic nie zrobimy więcej
5 mar 20:42
Magda: szczerze dziękuję Wam za pomoc, gdybyście jeszcze wpadli na jakis rewelacyjny pomysł to chetnie poczytam
5 mar 20:43
Magda: mimo wszystko dziękuję za chęci
5 mar 20:44
Skipper: ... nie mam pomysłu na to jak Ci wytłumaczyć ... aby dotarło ... że to zadanie niedookreślone −emotka
5 mar 20:48