prawdopodobieństwo
anies: W urnie znajdują się kule białe, zielone i czerwone. Kul zielonych jest dwa razy więcej niż kul
białych, a kul czerwonych jest 3 razy więcej niż białych. Wyjęto dwa razy po jednej kuli bez
zwracania. Oblicz liczbę kul białych w urnie, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul
| | 5 | |
zielonych jest równe |
| . |
| | 51 | |
27 mar 21:52
Eta:
n −−− białych , 2n −− zielone 3n −− czerwone , n€N
razem : 6n kul
IΩI= 6n( 6n−1)
A −−− wylosowano dwie zielone
IAI= 2n(2n−1)
otrzymasz równanie: 51(2n−1) = 15( 6n−1)
rozwiąż to równanie i podaj n
27 mar 22:10
anies: dzięki wielkie n=3 prawda?
27 mar 22:11
Reaven: b−kule biale
c−kule czerwone
z−kule zielone
z=2b
c=3b
b
Suma kul w urnie: z+c+b czyli 2b+3b+b=6b
Losujemy 2x kule zielona wiec I prawdopodobienstwo (liczba kul zielonych przez ilosc wszystkich
| | 2b−1 | |
II prawdopodobienstwo (to samo tylko nie zwracajac kuli musimy ja odjac wiec |
|
|
| | 6b−1 | |
Iloczyn tych prawdopodobienstw da nam prawdopodobienstwo wylosowania dwoch zielonych kul:
204b−102=180b−30
24b=72
b=3
W urnie sa 3 kule biale

(sry ze bez wzorow ale jakos nie przychodza mi zadne do glowy)
27 mar 22:25
anies: Dziękuję
28 mar 15:38
Adam: Reaven wydaje mi się, że zrobiłeś błąd.
wyciągasz b przed nawias
| | b(4b−2) | | 5 | |
więc powinieneś mieć |
| = |
| |
| | b(36b−6) | | 51 | |
mianownik dobrze zrobiłeś, ale w liczniku powinno być 4b−2, a nie 2b−2
5 mar 14:55