kowboj: jak dla mnie tak to wygląda:
1)przypadek liniowy
gdy a=0
bx−3=0
dla b≠0
2)przypadek kwadratowy dwa różne miejsca zerowe więc Δ>0
i ponadto wiemy że q=−4, stąd też wniosek że a>0
przyrównujesz i obliczasz co trzeba
no i masz jeszcze równanie f(−3)=0
i nie zapominaj o wyznaczeniu dziedziny
Janek191:
f(x) = a x
2 + b x − 3 ma dwa różne miejsca zerowe, w tym x
1 = −3
q = − 4
a ≠ 0 i Δ > 0 − bo funkcja ma dwa różne miejsca zerowe
f( − 3) = 0 ⇔ a*( − 3)
2 − 3 b − 3 = 0 ⇔ 9 a − 3 b − 3 = 0
a > 0 , bo q = − 4 − najmniejsza wartość funkcji f
Δ = b
2 − 4a*( −3) = b
2 + 12 a
więc
| | − Δ | | − b2 − 12 a | |
q = |
| = |
| = − 4 ⇒ − b2 − 12 a = − 4*4a = − 16 a |
| | 4 a | | 4a | |
Mamy układ równań :
9 a − 3 b − 3 = 0 / : 3
b
2 + 12 a = 16 a
−−−−−−−−−−−−−−
3 a − b − 1 = 0
b
2 − 4a = 0
−−−−−−−−−−
b = 3a − 1
( 3a − 1)
2 − 4a = 0
−−−−−−−−−−−−−−−
b = 3a − 1
9 a
2 − 6 a + 1 − 4a = 0
−−−−−−−−−−
9 a
2 − 10 a + 1 = 0
Δ
1 = ( − 10)
2 − 4*9*1 = 100 − 36 = 64
√Δ1 = 8
| | 10 − 8 | | 1 | | 10 + 8 | |
a = |
| = |
| ∨ a = |
| = 1 |
| | 2*9 | | 9 | | 18 | |
zatem
| | 1 | | − 2 | |
b = 3* |
| − 1 = |
| ∨ b = 3*1 − 1 = 2 |
| | 9 | | 3 | |
Odp.
| | 1 | | − 2 | |
a = |
| , b = |
| lub a = 1, b = 2 |
| | 9 | | 3 | |
========================================