Mam problem z tym zadaniem i prosze o pomoc :)
James003: W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długości √ −−− |BC | = 8 , |CA | = 17 . Na
boku AB wybrano punkt D tak, że |AD | = 2 . Oblicz sinus kąta DCA .
5 mar 01:20
aniabb:

AB z Pitagorasa =15
CD z Pitagorasa =
√233
tw. Carnota (cosinusów)
2
2=17
2+
√2332−2*17*
√233*cosα
34
√233cosα = 518
| | 518√233 | | 259√233 | |
cosα= |
| = |
| |
| | 34*233 | | 17*233 | |
| | 16√233 | |
sinα = √1−cos2α = |
| |
| | 17*233 | |
5 mar 07:41
FiFi: masz zły rysunek, dla dobrego sinα = 4/7.
20 kwi 11:27