planimetria
Kipic: Oblicz pole rombu jezeli jedna a jego przekatnych ma dlugosc 8 a promien okregu wpisanego w ten
romb jest rowny 2√3
Prosze o wskazowki jak po kolei i co liczyc
5 mar 15:14
Dominik: zauwaz ze h = 2r
5 mar 15:20
Mila: 1) przekątne są prostopadłe i dzielą się na połowy, są dwusiecznymi kątów.
2) h=2r
5 mar 15:22
Patryk: czy P=32√3 ?
5 mar 15:25
Kipic: no dobra akurat to mialem no ale co dalej ?
5 mar 15:27
Kipic: Yes Sir Patryk pole rowna się 32√3 tylko co po kolei liczyc zbey ten wynik osiagnac ?
5 mar 15:28
Mila: Oblicz wartość połowy kąta z sinusa.
5 mar 15:35
Patryk: napisać moje rozwiązanie inne niż Mili ?
5 mar 15:43
Kipic: Poprosilbym bo jak robie to ciagle w kolko kraze wogule niewiem ktory kat
5 mar 15:52
Patryk:
a*4
√3=8x
x
2+16=a
2 Pitagoras
x
2=48
x
2+16=a
2 znów Pitagoras
64=a
2
a=8
P=8*4
√3=32
√3
5 mar 16:28
Patryk: trochę skracam te obliczenia wiadomo
5 mar 16:28
Mila:

h=2r=2*2
√3=4
√3
W ΔDEB:
| | h | |
sinβ= |
| i β− kąt ostry ( dlaczego?) |
| | DB | |
| | √3 | |
sinβ= |
| ⇔β=60o⇔ΔABD jest trójkątem równobocznym o boku 8 cm. |
| | 2 | |
5 mar 16:59
Kipic: dziekuje
5 mar 17:03
Mila:
5 mar 17:05