Obliczanie gęstości prawdopodobieństwa.
Goja87:

Dana jest gęstość prawdopodobieństwa:
a= −1
b= 5
1.Oblicz gęstość prawdopodobieństwa.
2. Oblicz i narysuj dystrybuantę.
3. Oblicz P(0 < x < 4 )
4.E
x = ? oraz δ
x2 = ?
Prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, od niego zależy to czy moja siostra, która
właśnie pisze egzamin zaliczy semestr na studiach.
DZIĘKUJĘ!
5 mar 13:46
aniabb: f(x)= { 1/(a−b) dla x ∊<a,b> = {1/6 dla x ∊<a,b>
{ 0 dla x ∉<a,b> { 0 dla x ∉<a,b>
F(x) = 1/6x−1/6
P(0 < x < 4 ) = F(4)−F(0) = 3/6−(−1/6) = 4/6
E(x) = (a+b)/2 = 4/2 = 2
D2 =(b−a)2/12 = 62/12 = 36/12 = 3
5 mar 14:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
(5−(−1))*N = 1 ⇔ 6N = 1 ⇔ N = 1/6
2)
| | 1 | |
| | ⎧ | 0 dla x≤−1 | | | Fx = | ⎨ | |
| (x+1) dla x∊(−1,5> | | | | 6 | |
nie pamiętam czy dystrybuanta jest lewo i prawostronnie ciągła −−− siostra powinna to wiedzieć
3) P(0<x<4) = P(x<4) − P(x<0) ... z dystrybuanty odczytuje wartości i wylicza
5 mar 14:02
aniabb:
 wykres F(x)
POPRAWKA F(x)=1/6x +1/6
więc
P(0 < x < 4 ) = F(4)−F(0) = 5/6−1/6 = 4/6
5 mar 14:04
Goja87: dziękuję wam serdecznie !
5 mar 14:14
|