5 mar 13:11
Basia:
a = s*a'
h = s*h'
| | a*h | | s*a'*s*h' | | a'*h' | |
P = |
| = |
| = s2 |
| = s2*P' |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 mar 13:15
vgkghjcyg: co znaczą poszczególne literki w twoim zapisie ?
5 mar 13:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
a −−− podstawa
h −−− wysokość
a', h' −−− podstawa i wysokość trójkąta 'podobnego'
s −−− skala podobieństwa
5 mar 13:35
vgkghjcyg: dziękuję wam za pomoc ; )
5 mar 13:42
PW: A odpowiadając ściśle na postawione pytanie trzeba powiedzieć: bo jest takie twierdzenie:
stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
Dotyczy ono nie tylko trójkątów − innych wielokątów, kół, elips i czego tylko zapragniemy (byle
były podobne).
Basia pokazała Ci jego prawdziwość na przykładzie trójkąta, ale w rozwiązaniach zadań nie
trzeba tego dowodzić − jeżeli znasz (wyliczyłeś) skalę podobieństwa, to wystarczy powołać się
na wspomniane twierdzenie. Tak też to uczyniono w przykładowym zadaniu, do którego podałeś
link.
5 mar 14:06