prawdopodobieństwo
pecyk: W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy bez zwracania dwie kule. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul:
a) będzie przynajmniej jedna kula czarna;
b) będą dwie kule białe.
5 mar 17:52
Alex:
A− zd że przynajmniej jedna kula czarna
|A| = C
14*C
16+C
24=...
p(A)=|A|/|Ω|=
B− zdże dwie białe
|B|=C
26=...
p(B)=|b|/|Ω|=...
5 mar 18:00
Dominik:
a) A − przynajmniej jedna kula czarna
A' − dokladnie zero kul czarnych
| | |A'| | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| |
| | |Ω| | |
b) B − dwie biale kule
5 mar 18:07