...
zosia: Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16 cm2.
Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeśli jego przekątna m długość 9 cm.
15 mar 22:08
Maria:

4cmcmra
15 mar 22:14
Maria: oj nie ogarnelam jeszcze rysowania xD no ok no to tam na gorze masz rysunek. I teraz tak:
graniastoslup jest czworokątny prawidlowy, wiec jego podstawa jest kwadrat. Skoro pole kwadratu
to 16cm2 to jego bok ma 4cm. wzór na przekątną kwadratu to d=a√2, gdzie a to bok. A więc
d=4√2. Teraz zauważ, że trójkąt, który tworzy m,d i wysokosc graniastoslupa jest
prostokatny. Masz m, d obliczysz H z pitagorasa, dasz rade?
15 mar 22:18
zosia: nie kumam tego
15 mar 22:28
Maria:

Kwadrat ma pole 16 cm
2. Pole kwadratu P=a
2, czyli s
2=16, stąd a=4. ok?
Przekątna kwadratu d=
√2*a (taki juz jest wzor), a to bok kwadratu, czyli a=4, czyli d=4
√2
ok?
m=9cm, czyli d
2+H
2=m
2 (z Pitagorasa)
4
√22+H
2=9
2
H
2=81−32
H=7
V=pole podstawy razy wysokosc
V=P*H
V=16*7
16 mar 00:02
Mateusz: Hej, pomoże mi ktoś w zadaniu z matmy?
5 mar 17:39