Zbiory
dominik: siemanko.
Zrobcie mi te zadania i wytłumaczcie .
1. Wyznacz Zbiory ; A ∪ B, A ∩ B, A \ B , B \ A,
Jesli :
A) a={−1,0,1,2 } , B={−4,−3,−1,2,3}
B) a={−√3, 1/2,√2,2 } ,B={−√2,0,2/3,1,2,4}
C) a={−2/3,−1/10,3/4,√2,4 } ,B={−2/3,3/4,1,√2,√3,4 }
5 mar 20:38
5 mar 20:43
Godzio:
A U B − to wszystkie elementy A i B (oczywiście nie wypisujemy podwójnie tych, które się
dublują)
A = {1,2,3}
B = {3,4,5}
AUB = {1,2,3,4,5}
A∩B − elementy wspólne
w moim przykładzie A∩B = {3}
A \ B −− elementy z A, których nie ma w B
A \ B = {1,2}
B \ A = {4,5}
Próbuj sam
5 mar 20:43