Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f
Melitap: Nie potrafię zrobić tego zadania:
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f , wiedząc, że jej zbiorem wartości jest przedział
<−5; nieskończoność), a miejscami zerowymi są liczby −3 i 7,
5 mar 20:12
krystek: | | −3+7 | |
y=a(x−x1)(x−x2) p= |
| q=−5 |
| | 2 | |
5 mar 20:14
ICSP: x
1 = −3 , x
2 = 7 ⇒ x
w = 2 i z tresci mam również że y
w = −5
postać kanoniczna :
y = a(x −2)
2 − 5
wstawiam współrzędne punktu i mam
0 = a*5
2 − 5
25a = 5
5 mar 20:15
Melitap: Dziękuję
5 mar 20:21