Liczby rzeczywiste
bezendu: | | |a−b|+|b−a| | |
Uzasadnij, że dla dowolnych różnych liczb a i b wyrażenie |
| ma |
| | √4a2−8ab+4b2 | |
stałą wartość
| | |a−b|+|b−a| | | |a−b|+|a−b| | | 2|a−b| | |
|
| = |
| = |
| =1 |
| | √4a2−8ab+4b2 | | |2a−2b| | | 2|a−b| | |
Dobrze ?
4 mar 22:05
Dominik: dobrze
4 mar 22:07
bezendu: @Dominik nie trzeba pisać żadnego komentarza
4 mar 22:07
krystek: można zapisać Ib−aI=I−1(a−b)I=I−1IIa−bI=Ia−bI
4 mar 22:10
Dominik: mozna dopisac, ze wyrazenie nie jest zalezne ani od a, ani od b i zawsze wynosi 1, c.n.u.
4 mar 22:19
bezendu: a jeśli bym zostawił tak jak zrobiłem bez komentarza to też by było dobrze ?
4 mar 22:20
Dominik: dla mnie byloby dobrze, bo wiadome jest, ze 1 to 1 niezaleznie jakie a i b wstawimy, ale
bezpieczniej jest dopisac komentarz.
4 mar 22:26
bezendu: ok dzięki
4 mar 22:27