Nierówność
Ania: Rozwiąż nierówność
4x3−3x−1>0
5 mar 11:45
5 mar 11:47
aniabb: wynik 4x3−3x−1 = (x−1)(4x2+4x+1) = (x−1)(2x+1)2
zatem
(x−1)(2x+1)2>0
i rysujemy "wężyk"
5 mar 11:50
aniabb:

odp x>1
5 mar 11:51
adaminh: 4x3−4x+x−1>0
4x(x2−1)+(x−1)>0
4x(x−1)(x+1)+(x−1)>0
(x−1)(4x2+4x+1)>0
I masz rownanie kwadratowe.
5 mar 11:53
Ania: To nie o to chodzi
Po rozwiązaniu mamy (x−1)(4x2+4x+1)>0
i teraz mam wątpliwości
x=1 oraz x= −12 i to jest pierwiastek równania kwadratowego podwójny.
mamy
(x−1) (x+12)2>0
i teraz mam wątpliwości co do odpowiedzi
Prosze o dokończenia
5 mar 11:55
Ania: ok dziękuję o to chodziło
5 mar 11:56
aniabb: dokończeniem jest rysunek
5 mar 11:56
Ania: dziękuję
5 mar 11:58
Basia:
4x2 + 4x + 1 ≠ (x+12)2
4x2 + 4x + 1 = 4(x+12)2 = (2x+1)2
masz więc
4(x−1)(x+1/2)2 > 0 ⇔
(x−1)(x+1/2)2 > 0 ⇔
x−1>0 i x+1/2≠0 bo (x+1/2)2≥0 dla każdego x
i to jest dokładnie to co aniabb Ci napisała
5 mar 11:59