PROCENTY
manka: Adam wplacił do banku pierwsza kwotę na lokatę oprocentowana 5%rocznie. Po roku otrzymal
odsetki od tej kwoty w wysokości 300zł. jaki był jego kapitał początkowy?
mi wychodzi 5700 ale nie jestem pewna
5 mar 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
yyyy
za mało:
bez podatku Belki:
X + 300 = X*(1+5%)
X + 300 = X*1,05
300 = X*0,05
X = 6'000 PLN
z podatkiem Belki:
X + 300 = X*(1 + 5%*81%)
X + 300 = X*(1 + 4,05%)
X + 300 = X*1,0405
300 = X*0,0405
X = 7'407,41 PLN
5 mar 15:12
Mila: Jeśli bez podatku od odsetek:
x=6000
spr.
5 mar 15:14