; <
Roksana Zabrze: Prooosze o Pomoc was bo nie rozumiem ; ( Jak zapisac obliczenia i uzasadnic ; <
Podstawa fontanny ma kształt połowy koła. Pole powierzchni tej podstawy jest równe 6,93m2.
Czy zaprojektowana w ten sposób fontanna zmieści się na wyznaczonej w parku powierzchni
w kształcie prostokąta o wymiarach 2,5m ×4m?
4 mar 19:39
PW:
| πr2 | |
| =6,93 (połowa powierzchni koła ma 6,93 m2). |
| 2 | |
| | 22 | |
Ponieważ autor zadania zaproponował policzenie z użyciem przybliżenia |
| , liczymy: |
| | 7 | |
r
2=63•0,07
r
2=4,41
r=2,1
Średnica półkola d=2r=4,2 (przybliżenie)
Średnica większa od dłuższego boku, promień mniejszy od krótszego boku.
Zmieści się? Średnica półkola musiałaby być trochę ukośnie, ale czy wtedy całe półkole zmieści
się w prostokącie?
Uzasadnienie może być takie: narysuj okrąg styczny do obu boków prostokąta i policz, w jakich
punktach przecina pozostałe boki, policzyć odległość tych punktów (czy jest większa od
średnicy okręgu). Nie widzę łatwej odpowiedzi, może mi coś padło na oczy.
4 mar 23:59
aniabb:

x
2=2,1
2−2
2=4,41−4=0,41
x=
√0,41=0,64
od brzegu do środka okręgu jest 0,64 do tego należy dodać promień 2,1 więc mamy 2,74 a to jest
dłuższe od krótszego boku = 2,5 ..nie zmieści się
5 mar 08:04