wyznacz ciąg geometryczny
potrzebująca: Wyznacz ciąg geometryczny(an) mając dane :a5=1 i a9=4 . Napisz wzór ogólny ciągu ( an )
Bardzo proszę o pomoc
5 mar 20:15
ICSP: a9 = a5 * q4 − z tego policzysz q
a4 = a1 * q3 − z tego a1
an = a1 * qn−1 − tutaj wstawisz i otrzymasz wzór ogólny (jest to również nazywane
wyznaczeniem ciagu)
5 mar 20:19
Eta:
| a9 | |
| = q4 ⇒ q4=4 ⇒ q= √2 v q= −√2 |
| a5 | |
a
n= a
1*q
n−1=.....
5 mar 20:20
potrzebująca: Czyli wzór ciągu to 14*√2n−1 v 14*(−√2)n−1
5 mar 20:27
Eta:
ok
5 mar 21:01