Liczenie w chemii
hwdtel i Zen64: Policz czy reakcja tworzenia gazu rozweselającego jest egzo czy endo termiczna
jeśli wiadomo że:
a) w równaniu redukcji podtlenku azotu węglem dopisujemy 1331,1 kcal do produktów
b)CO2 + C → 2CO − 38,4 kcal
c) reakcja tworzenia CO2 jest 2,5razy bardziej "termiczna" niż czadu
2 mar 01:01
Artur miast z mat to z tele:
Skorzystaj z prawa Hessa
2 mar 01:04
BlondynA:
Ach te dane:niezupełnie prawidłowe!
Q
1 =
133,1,reakcja tworzenia CO
2−3,2raza,to jeśli Q
2=38,4
z=? x−ciepło tworzenia CO
2,y−ciepło tworzenia CO,to
należy na z rozwiązać układ równań
| ⎧ | x−2y=Q2 | |
| ⎨ | xy=3,2 |
|
| ⎩ | z+Q1=x+y | |
5 mar 04:56