Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest dłuższa od jednej przyprostokątne
wojtek: Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest dłuższa od jednej przyprostokątnej o 1 cm
i od drugiej przyprostokątnej o 32 cm. Oblicz długości boków tego trójkąta
21 lis 21:00
wojtek: jak zaczac te zadanie bo nie wiem jak sie do tego zabrac
21 lis 21:09
andrzej:

najpierw zauważmy że przeciwprostokątna musi być dłuższa niż 32cm
więc a>32
b=a−1
c=a−32
a
2=(a−1)
2 + (a−32)
2
a
2= 2a
2 − 66a + 1025
−a
2 +66a − 1025 = 0
△= 66
2 − 4*1*1025 = 256
√△ = 16
a
1=
−66 + 16−2=25 < 32 odrzucamy
a
2=
−66 − 16−2=41
a=41 b= 40 c=9
21 lis 21:29
olaczi: 66 w obydwu przpadakach nie jest juz na minusie helloł −b − pierwiastek z delty
5 mar 16:19
Ola: no dobrze wszystko ładnie pięknie tylko zastanawia mnie dlaczego przy nawiasach nie został
zastosowany wzór skróconego mnożenia (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
2 maj 23:39
Ola: aha okej , przepraszam

został zastosowany haha
2 maj 23:41