analityczna
Overplay: Pole równoległoboku ABCD o danych wierzchołkach A = (5, 2) i B = (4,−1) jest równe
26.Wyznacz współrzedne pozostałych wierzchołków równoległoboku, jezeli jego przekatne
przecinaja sie w punkcie lezacym na prostej y = −x+10, który ma obie współrzedne bedace
liczbami całkowitymi.
5 mar 18:12
Overplay: ma ktos pomysl?
5 mar 19:40
Mila:

|
AB|=
√12+32=
√10
26=
√10*h
odległość punktu S(a,b) przecięcia przekątnych od boku AB jest równa połowie wysokości
Prosta AB:A = (5, 2) i B = (4,−1)
y=ax+b , 2=5a+b i −1=4a+b ⇔a=3 i 2=5*3+b
a=3 i b=−13⇔y =3x−13 ⇔3x−y−13=0
| 13√10 | | |3a−b−13| | |
| = |
| ⇔|3a−b−13|=13 |
| 10 | | √32+12 | |
|3a−b−13|=13 i b=−a+10
|3a+a−10−13|=13⇔|4a−23|=13
4a−23=13 lub 4a−23=−13
4a=36 lub 4a=10 ⇔a=9 lub a=2,5∉C
b=−9+10=1 ⇔
S=(9,1)
S jest środkiem BD , korzystam ze wzoru na wsp. środka odcinka
D=(x
d,y
d}
x
d=14 i y
=3 stąd D=(14,3)
punkt C wyznaczę wektorowo, ale Ty wybierz metodę.
AS
→=[4,−1] to S=(9,1)→[4,−1] →C=(9+4,1−1)=(13,0)
5 mar 21:41
Daniel: Dzięki
27 mar 07:45
Mila:
27 mar 14:31
Emilka: Czemu jest |3a−b−13|=13 i b=−a+10 skąd się wzieło b=−a+10 ?
2 kwi 16:59
Mila: Ponieważ punkt S(a,b) leży na prostej y = −x+10.
2 kwi 17:07