Prawdopodobieństwo studia
Jan: Mamy 30 kul ponumerowanych od 1 do 30. Wyciągamy 200 razy po jednej kuli ze zwracaniem. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że każda kula była wyciągnięta przynajmniej raz?
4 mar 13:16
aniabb: zdarzenie przeciwne .. A' − że któraś kula nie była wyciągnięta wcale
|Ω|=30
200
|A'|=30*29
200
| | 30*29200 | |
P(A) = 1− P(A') = 1− |
| = 1− 30*(29/30)200 =0,965922 |
| | 30200 | |
4 mar 13:35
Basia: Kule są rozróżnialne.
Wynikiem doświadczenia jest ciąg {a
1,a
2,.....,a
200}
|Ω| = 30
200
wybieram 30 miejsc na których postawię kule 1,2,...30
| | | |
mogę to zrobić na | sposobów |
| | |
na tych 30 miejscach rozmieszczam kule, każdą raz i tylko raz
mogę to zrobić na 30! sposobów
wyniki pozostałych 170 losowań dowolne czyli 30
170
teraz zgodnie z regułą mnożenia mam
tak mi się wydaje, dobrze byłoby gdyby jeszcze ktoś na to spojrzał
4 mar 13:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aniu ... też tak myślałem ... ale to jest za mało ... z przeciwnego wyliczyłaś że dokładnie 1
nie zostanie wyliczona ... jako że kul jest 30 ... to coś czuję, ze trzeba szukać innego
sposobu
4 mar 13:36
Basia:
aniabb
nie mogę się zgodzić z tym rozumowaniem
doświadczenie, które opisałaś = dokładnie jedna nie została wcale wylosowana
a przecież mogę wcale nie wylosować dwóch, trzech, ...., dwudziestu dziewięciu
ale muszę kończyć
4 mar 13:39
aniabb: też już się z sobą nie zgadzam
4 mar 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
Basiu ... za dużo ... (miejsca 'rezerwowane' na początku ... na czerwono)
1 2 3 3 2 1
1 2 3 3 2 1
to u Ciebie dwa różne sposoby ... podczas gdy są one takie same
4 mar 13:39
4 mar 13:43
Jan: dzięki za pomoc
4 mar 13:45
Basia:
1. a ja przemyślałam sprawę i uważam, że to co aniabb napisała jest prawie dobre
przecież odkładając np. nr1 i losując z pozostałych 29 i zapisując 29300 uwzględnia się też
te możliwości, że np.ani nr2, ani nr.3 itd. nie zostaną wylosowane
ale z kolei wydaje mi się, że wielokrotnie są wtedy liczone np. takie ciągi
a) odłożyłam 1 a wylosowałam 34...........4
b) odłożyłam 2 a wylosowałam 34...........4
i tak dalej
2. jeżeli kolejność nas nie obchodzi to rzeczywiście dużo za dużo
ale mnie się właśnie wydaje, że tu kolejność jest uwzględniana
ustawiając 1 i 2 na trzech miejscach przyjmujemy, przecież, że
112 to coś innego niż 121 i coś innego niż 211
i dopiero wtedy |Ω| = 23
bez uwzględniania kolejności to już będzie raczej problem matematyki dyskretnej
4 mar 16:10
Basia:
wiem jak powinno być, tylko to dość koszmarne
P
n w ciągu jest dokładnie n cyfr
| | | | | | | |
P3 = | *3200 − P1 − P2 = | *3200−P1 − | *2200+P1 = |
| | | | |
| | | | | | | |
*4200 − P1 − | *2200 + P1 − | *3200+ | *2200 = |
| | | | |
i tak dalej aż do P
30
trzeba spróbować jeszcze kilka rozpisać i zobaczyć jak to się układa
5 mar 11:37
Basia: błąd w ostatniej linijce
5 mar 11:43
aniabb: faktycznie koszmarek, ale pomysł mi się podoba

ja ze względu na koszmarność pomysłu z
usuwaniem coraz to większej liczby kulek odpuściłam
5 mar 11:54
Basia:
P
n − w ciągu występuje dokładnie n cyfr
| | | |
Pn = | *n200 − ∑i=1,...,n−1Pi |
| | |
| | | |
P30 = | *30200 − P29 − P28 −....−P2−P1 = |
| | |
| | | |
30200 − ( | *29200 −P28−P27−....−P2−P1)−P28−P27−...P2−P1 = |
| | |
30
200 − 30*29
200
bo reszta się zredukuje
jeżeli się nie pomyliłam
5 mar 12:49