Dana jest funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=-3x^2+3x+6.
Malwa: Dana jest funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=−3x2+3x+6. Wyznacz współrzędne
wierzchołka wykresu funkcji f oraz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji f z osiami
układu współrzędnych. Naszkicuj wykres funkcji f.
19 mar 11:32
Jolanta: y
w=U{−Δ}}{4a}
przecina os ox w miejscu gdzie sa pierwiastki
przecina osOY w miejscu x=0
19 mar 11:40
jok: y = −3x
2 + 3x + 6
żeby obliczyć miejsca zerowe:
−3x
2 + 3x + 6 = 0
Δ = 81
Przecięcie się z osią OX:
Wierzchołki paraboli:
Przecięcie się z osią OY:
f(0) = 6
19 mar 11:43
Malwa: dziex
19 mar 11:48
wiola:
4 mar 22:30
wiola:
4 mar 22:31
hotdog:
taka sobie ciekawostka
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
f(x) = −3x2 + 3x + 6 = −3(x2 − x + |
| − |
| ) + 6 = −3(x − |
| )2 + 6 |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 27 | |
W = ( |
| , |
| ), z osią y: f(0) = 6, |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 9 | | 1 | | 3 | |
−3(x2 − x − 2) = −3(x2 − x + |
| − |
| ) − −3( (x − |
| )2 − ( |
| )2 ) = |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
= −3(x − 2)(x +1), f(x) = 0 dla x = 2 lub x = −1
13 kwi 14:06
dalmatńczyk:
też taka ciekawostka ( bez nieśmiertelnej delty)

f(x)= −3x
2+3x+6
| | 1 | | 3 | | 27 | | 1 | | 27 | |
xw= |
| , yw= c−a*xw2 = 6+ |
| = |
| , W( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
f(x)=−3(x
2−x−2)=−3(x−2)(x+1)
z osią Oy : f(0)=6
z osią Ox : f(x)=0 dla x=2 lub x=−1
13 kwi 23:10