Rozłóż wielomian na czynniki
Monia: Rozłóż wielomian na czynniki: 1. x6 − 2x3 + 3x2 − x +1
2. x5 − 2x3 + 3x2 − x +1
3. 2x3 −3x2 +x
4. x3 −8x2 +21x −18
5. 4x2 +4x +1
6. 9x2 −30xy +25y2
7. 49a2 −64
8. 2x2 −8y2
20 lis 12:43
Mati: ooo widze,że podobne zadania. szkoda, ze nie wiem jak je zrobić
20 lis 12:55
anonim: x6=(2x)3
5 mar 10:14
aniabb:
3. = x(2x2−3x+1) = 2x(x−1)(x−1/2)=x(x−1)(2x−1)
4. =(x−2)(x−3)2
5. = (2x+1)2
6. =(3x−5y)2
7. = (7a−8)(7a+8)
8. = 2(x−2y)(x+2y)
5 mar 10:37
mala2: @ anonim
(2x)3=23*x3=8x3
5 mar 11:35