Graniastosłup prawidłowy czworokątny
Wiktoria: Graniastosłupy
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy jest równy 5√2 , a przekątna
graniastosłupa tworzy z podstawa kąt 60 stopni. Oblicz objętość i pole całkowite
graniastosłupa
Potrzebuję pomocy w tym zadaniu. Bardzo proszę
5 mar 18:06
Janek191:
Ten graniastosłup to prostopadłościan o podstawie kwadratowej.
a = 5
√2
α = 60
o
Niech
x = a
√2 = 5
√2 8
√2 = 10 − długość przekątnej kwadratu
h − wysokość prostopadłościanu
Mamy
więc
h = x*
√3 = 10
√3
===============
Objętość
V = P
p * h = a
2 * h = ( 5
√2 )
2 * 10
√3 = 500
√3 j
3
===========================================
Pole powierzchni
Pc = 2 P
p + P
b = 2 a
2 + 4a *h
Pc = 2 * ( 5
√2 )
2 + 4*5
√2*10
√3 = 2*50 + 200
√6 = ( 100 + 200
√6) j
2
========================================================
5 mar 18:27
Janek191:
Przy obliczaniu x źle nacisnąłem klawisz − powinno być :
x = a √2 = 5 √2 * √2 = 5*2 = 10
5 mar 18:29
Wiktoria: dziękuje
5 mar 19:29