jak to zrobic?
Pauulaa: log przy podstawie 13(x+2)=log przy podstawie 13(x2−x−1)
jak mam wyznaczyc dziedzine i jak to obliczyc?
4 mar 19:46
Krzysiek : Pani Paulino. Klania sie do Pani definicja logarytmu loga zb=c gdzie a>0 i a≠1 i jest to
podstawa logarytmu czyli w naszym wypadku Ok a b jest to liczba logarytmowana i b>0 czyli
x+2>0 to x>−2 czyli x∊(−2,∞) a takze x2−x−1>0 policz delte x1 i x2 napisz w jakich
przedzialach jest >0 wyznacz czesc wspolna wszystkich przedzialow
Obliczenie llog1/3(x+2)=log1/3(x2−x−1)
Mozemy logarytmy opuscic bo mamy jednakowe podstawy (tez z ewzgledu na to z e funkcja
logarytniczna jest roznowartosciowa ) i dostaaniemy
x+2=x2−x−1
−x2+x+1+x+2=0
−x2+2x+3=0 teraz delta i td i na koncu sprawdzic rozwiazanie z dziedzina . Cyba sie nie
pomylilem.
4 mar 22:29