Liczby rzeczywiste
bezendu: Udowodnij, że dla każdej liczby x∊(−1,5) wyrażenie
√4x2+12x+9+2
√x2−12x+36 ma stałą
wartość.
korzystam z
√x2=|x|
|2x+3|+2|x−6|
x=0 2x+3+2(−x+6)=2x+3−2x+12=15
x=1 2x+3+2(−x+6)=2x+3−2x+12=15
x=2 2x+3+2(−x+6)=2x+3−2x+12=15
x=3 2x+3+2(−x+6)=2x+3−2x+12=15
x=4 2x+3+2(−x+6)=2x+3−2x+12=15
dla x∊(−1,5) wyrażenie ma wartość 15
Proszę niech ktoś sprawdzi
4 mar 21:08
Dominik: slusznie sprowadziles to do |2x + 3| + 2|x − 6|
| | −3 | | −3 | |
| | ⎧ | 2x + 3 dla x ≥ |
| | | | |2x + 3| = | ⎨ | | |
| | |
|
| | 2 | | 2 | |
| | ⎧ | x − 6 dla x ≥ 6 | |
| |x − 6| = | ⎩ | −(x − 6) dla x < 6 |
|
zatem dla x∊(−1, 5) mamy
2x + 3 − 2(x − 6) = 2x + 3 − 2x + 12 = 15
cnw
4 mar 21:12
bezendu: czyli dobrze to uzasadniłem podstawiając każdą liczbę z przedziału ?
4 mar 21:13
PW: Wiadomo, że suma funkcji liniowych jest funkcją liniową. Ponieważ miałeś podaną odpowiedź,
wystarczyło obliczyć wartości funkcji |2x+3|+2|x−6| na krańcach przedziału − jeśli są
jednakowe, to funkcja na tym przedziale jest stała.
4 mar 21:14
krystek: wystarczy zauważyś ,że w tym przedziale Ix−6I=−(x−6)
4 mar 21:14
Dominik: nie podstawiles kazdej liczby z przedzialu, bo jest ich nieskonczenie wiele.
4 mar 21:14
bezendu: @PW czyli wystarczyło tylko dla x=0 i x=4
4 mar 21:16
PW: Nawet dla −1 i 5
f(−1)=f(5), a funkcja jest "kawałkami liniowa" Żeby jednak nie wchodzić w dyskusje o ciągłości
(tak "kawałki wykresu" tworzą łamaną − nie ma tam miejsc, w których następuje "skok" −
rozerwanie wykresu), można tak jak zrobiłeś − podstawić np. 0 i 4, po czym stwierdzić, że
funkcja na całym przedziale (−1,5) jest liniowa i określona jednym wzorem, więc na całym tym
przedziale jest stała.
Komentarz słowny jest niezbędny, ale za to nie trzeba mozolnie wypisywać wszystkich definicji
na każdym z przedziałów.
4 mar 21:57
bezendu: komentarz słowny czyli jaki ?
4 mar 21:58
asdf: @PW
f(x) = a(x) + b(x)
a(x) = |2x + 3|
b(x) = |x − 6|
x ∊ (−1;5)
brak ekstremum lokalnych w przedziale (−1;5) dla funkcji a(x) oraz b(x)
o to Ci chodzilo?
4 mar 22:01
PW: Nie aż tak, chodziło mi o to, że f jest ciągła, ale tego pojęcia nie ma w szkole średniej
zapewne, więc lepiej sprawdzić dla dowolnych punktów wewnętrznych z przedziału, np, że
f(0)=f(4), tak jak to zrobił bezendu − i dodać komentarz, że f jest na tym przedziale
liniowa, a więc stała na całym przedziale.
4 mar 22:08
bezendu: ok dziękuje za wytłumaczenie
4 mar 22:10
krystek: @21:14 wyjaśniłam
4 mar 22:11
bezendu: tak widziałem @krystek
4 mar 22:12
MQ: Przekształcając to do postaci:
2*(|x+32|+|x−6|)
widać, że jest to podwojona suma odległości punktu o wsp. x od punktów o wsp. −32 i 6
Ponieważ przedział (−1, 5) mieści się pomiędzy tymi punktami, to suma odległość punktu z tego
przedziału od wyżej wspomnianych punktów będzie stała i równa odległości między nimi.
Podwojona suma tak samo.
4 mar 22:20
PW: @MQ: Też się czegoś nauczyłem, świetny pomysł! Bardzo mi się podoba − nareszcie oderwanie
od standardowego "rozbijania na przedziały".
5 mar 09:40