prosze o obliczenie sumy szeregu jezeli istnieje ;***
iza: n od 1 do +∞ ∑ 4n + 5n 6 n
w mianowniku jest 6n, nie chcialo mi sie wyswietlic
5 mar 16:42
Basia:
= ∑(
23)
n + ∑(
56)
n
a to są sumy nieskończone ciągów geometrycznych
a
1 =
23 i q
a =
23
b
1 =
56 i q
b =
56
podstawiaj i licz
5 mar 16:47
MQ: Rozbijasz to na 2 sumy:
| | 4n+5n | | 4 | | 5 | |
∑ |
| =∑( |
| )n+∑( |
| )n |
| | 6n | | 6 | | 6 | |
a to masz dwie proste sumy prostych szeregów geometrycznych:
| | 4 | | 5 | |
jeden ma q= |
| , drugi ma q= |
| |
| | 6 | | 6 | |
5 mar 16:50