Trygonometria
Konrad: 1+2cos(x)+cos2(x) = sinx Jak to zrobić?
5 mar 15:27
Konrad: Pomyłka powinno być: 1+2cosx+cos2x / sinx
5 mar 15:31
ICSP: zapisz to raz a porządnie
5 mar 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1+2cosx+cos2x | | (1+cosx)2 | |
| = |
| |
| sinx | | sinx | |
i tyle ... to jest wyrażenie ... to ma się czemuś równać czy co
5 mar 15:38
Konrad: Całe zadanie : [1/sin(x) + 1/tg(x) ] *[ 1−cos(x)] = sin x Jak udowodnić?
5 mar 15:39
Skipper:
(cosx+1)2=√1−cos2x
cos4x+4cos3x+7cos2+4cosx=0
cosx(cos3x+4cos2x+7cosx+4)=0
5 mar 15:40
Skipper: ... załamka ... przepisać porządnie to też problem ...
5 mar 15:42
Konrad: Przepraszam i obiecuję poprawę
5 mar 15:45
Skipper:
... do wspólnego mianownik... i samo wychodzi ..
5 mar 15:45
Konrad: Ja robiłem to w taki sposób, czy może mi ktoś powiedzieć gdzie zrobiłem błąd?
(
1sinx +
cosxsinx ) * ( 1− cosx)=
1+cosxsinx * (1− cos x)
Dalej nie wiem co i jak
5 mar 15:51
Skipper:
...nigdzie ... jedź dalej
iloczyn sumy i różnicy .... i w liczniku otrzymasz 1−cos2x=sin2x
5 mar 16:01
Konrad: Rzeczywiście teraz udało mi się udowodnić! Dziękuję.
5 mar 16:11