matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dzielenie wielomianu
gosia:
hej
bardzo prosze o pomoc w podzieleniu wielomianu (cx+d)/(ax+b)
5 mar 20:03
Skipper:
... i to tyle?
5 mar 20:10
pigor:
... , no to np. tak :
cx+d
cx+d
c
d
x+
a
a
=
=
=
ax+b
b
a (x+
)
a
b
x+
a
c
c
b
d
c
b
x +
+
−
a
a
a
a
a
a
=
=
b
x+
a
c
b
d
c
b
(x+
) +
−
a
a
a
a
a
=
=
b
x+
a
c
d
c
b
−
a
a
a
=
+
=
a
b
x+
a
c
bc
d −
a
=
+
− szukany wynik podzielenia . ...
a
ax+b
5 mar 20:35
Skipper:
albo np tak: c/a
c
d−cb/a
(cx+d):(ax+b)=
+
a
ax+b
−cx−cb/a d−cb/a
5 mar 20:44