matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stereometria
mat123:
Bryle B1 otrzymujemy obracajac figureF = ((x,y) ; 2|x| + |y| >
4, x,y nalezy do R wokol osi OX , a Bryle B2− obracajac figure F wokol osie OY. Oblicz roznice objetosc bryl.
4 mar 21:58
aniabb:
bryła B1 =
∞
− 2stożki(h=2 r=4) =
∞
− 2*1/3*πr
2
*h =
∞
− 2*1/3*π4
2
*2 =
∞
− 64/3*π bryła B2 =
∞
− 2stożki(h=4 r=2) =
∞
− 2*1/3*πr
2
*h =
∞
− 2*1/3*π2
2
*4=
∞
− 32/3*π Różnica B2−B1 =
∞
− 32/3*π − (
∞
− 64/3*π) = − 32/3*π + 64/3*π = 32/3*π
5 mar 08:49