wielomiany
derisive: Iloczyn 3 kolejnych liczb nieparzystych jest o 65 większy od różnicy kwadratów liczby
największej i najmniejszej jakie to liczby?
Mam tyle:
(2n−1)(2n+1)(2n+3)=(2n−1)2−(2n+3)2+65
Jak to najlepiej obliczyć? Bo coś mi nie wychodzi tak jak trzeba
4 mar 18:08
Janek191:
2n −1, 2n + 1,2n + 3 − kolejne liczby naturalne nieparzyste
Mamy
(2n − 1)*(2n + 1)*(2n + 3) = (2n+3)2 − (2n −1)2 + 65
( 4 n2 − 1)*(2n + 3) = 4 n2 + 12 n + 9 − ( 4 n2 − 4 n + 1) + 65
8 n3 + 12 n2 − 2 n − 3 = 16 n + 73
8 n3 + 12 n2 − 18 n − 76 = 0 / : 2
4 n3 + 6 n2 − 9 n − 38 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n = 2 jest pierwiastkiem tego równania
=======
Wykonujemy dzielenie :
( 4 n3 + 6 n2 − 9 n − 38 ) : ( n − 2) = 4 n2 + 14 n + 19
− 4 n3 + 8 n2
−−−−−−−−−−−−−−
14 n2 − 9 n
− 14 n2 + 28 n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
19 n − 38
− 19 n + 38
−−−−−−−−−−
0
Rozwiązujemy równanie
4 n2 + 14 n + 19 = 0
Δ = 142 − 4*4*19 = 196 − 304 < 0 − brak rozwiązań
czyli n = 2 jest jedynym rozwiązaniem początkowego równania.
Te liczby to:
2*2 − 1 = 3, 2*2 + 1 = 5, 2*2 + 3 = 7
Odp. Te liczby to: 3,5,7.
====================
4 mar 22:30