Oblicz ekstremum funkcji i monotoniczność
Kasia: Oblicz ekstremum i monotoniczność funkcji:
a) y=(x2−3)ex
b) y=exx
c) y= 12 x2 ln x2
d) y=x2ex
e) ex3
f) ey * (x2+y)
5 mar 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a pochodne umiemy liczyć
5 mar 15:08
Kasia: owszem umiemy
5 mar 17:45
asdf:

(x
2 * e
x)'= 0
2x*e
x + e
x * x
2 = 0
e
x(x
2 + 2x) = 0 // : e
x
x(x+2) = 0
min: x = 0 dla wartości f(0) funkcji x
2*e
x = 0
max: x = −2 dla wartości f(−2) funkcji x
2*e
x = 4*e
2
5 mar 18:00
Kasia: dziękuję bardzo, olśniło mnie
5 mar 19:00
Kasia: tylko nie wiem, skąd się wzięło to −2 dla wartości max.


?
5 mar 19:47
Kasia: ok, już wiem

, wybacz, jestem po nocnej zmianie w pracy której nie odespałam
5 mar 19:56