Planimetria
Marta: Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej AB, a punkty
A, B, M wierzchołkami trójkąta równobocznego. Oblicz iloczyn sinusów kątów ostrych
trójkąta ABC wiedząc, że pole tego trójkąta jest pięć razy mniejsze niż pole trójkąta
ABM.
Proszę o pomoc, bądź jakieś wskazówki.
12 kwi 19:47
Coma13:

P
AMB = a
2√3/4 − taki wzór
sinα=h/a/2=2h/a → h=asinα/2
P
AMB = 5P
ABC = 5 * a * h/2 = 5(a*asinα/2)/2 = 5a
2sinα/4
5a
2sinα/4 = a
2√3/4 //*5
→ 5a
2sinα = a
2√3 // :a
2
→ 5sinα=2
√3
→ sinα=2
√3/5
sin90
o=1 − sinus kąta prostego
iloczyn sinusów = x = sin
2α*sin90
o = 4*3/25 = 12/25
12 kwi 21:02
Bogdan:
|BC| = a, |AC| = b, |AB| = |AM| = |BM| = c
P
ABC =
12ab,
P
ABM =
14c
2√3
α = |<CBA|,
90
o − α = |<ABC|
Mamy wyznaczyć:
| | a | | b | | ab | |
sinα * sin(90o − α) = sinα * cosα = |
| * |
| = |
|
|
| | c | | c | | c2 | |
| | 2 | |
mnożymy obustronnie przez |
|
|
| | 5c2 | |
| | √3 | |
Odp.: sinα * sin(90o − α) = |
|
|
| | 10 | |
12 kwi 21:36
Coma13: przeczytałem:
"trójkąta równoramiennego o przeciwprostokątnej" i to co narysowałem jest niemożliwe...no
ale przemilczmy to...(chociaż może na globusie?)
12 kwi 21:46
Marta: Dziękuje serdecznie za pomoc!
12 kwi 22:13
Dominika: Punkty B,C są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC. Bok BC jest najdłuższym z boków tego
trójkąta, dwa krótsze są równoległe do osi układu współrzędnych.
POMOCYY! potrzebuje na dzisiaj .
5 mar 17:13