studentka matmy ma problem, potrzebne wsparcie
studentka matmy : Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny. Krótsza podstawa i ramię tego trapezu są tej
samej długości. Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają długość 61cm, a wysokość ostrosłupa
to 60cm. Wiedząc ,że środek okręgu opisanego na trapezie jest środkiem dłuższej podstawy tego
trapezu, oblicz jego pole
9 gru 21:24
Aga:

Z Pitagorasa R
2+H
2=k
2
R
2=3721−3600
R
2=121
R=11
α=60
9 gru 21:44
maturzysta: dziękuję Ci za pomoc
9 gru 21:52
kujon: przydała się twoja podpowiedź
9 gru 21:55
Aga: Cieszę się.
9 gru 21:56
kujon: a możesz mi pomóc w innych zadaniach
9 gru 21:57
Aga: Np. w jakich?
9 gru 22:00
kujon: Podstawą ostrosłupa prostego jest prostokąt, którego boki pozostają w stosunku 39:25. Wysokość
różnych ścian bocznych poprowadzone na krawędzie podstawy ostrosłup są równe 60cm i 52cm.
Oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa
9 gru 22:02
Aga:
9 gru 22:19
kujon: na stronie głównej forum są jeszcze zadania których nie wiem jak zrobić możesz mi pomóc będę
wdzięczny
9 gru 22:33
kujon: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa 2√3 , a kąt między wysokością
ostrosłupa a wysokością ściany bocznej ma 30°. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa
9 gru 22:37
Aga: Nie osłabiaj mnie Kujon to jest zadanie z gimnazjum.
9 gru 22:39
kujon: gdybyś wiedziała jak wyglądały i wyglądają u mnie w szkole lekcji matematyki to byś się nie
dziwiła. od zawsze były to godziny relaksu.nie robimy na lekcjach żadnych zadań bo
nauczycielka zajmuje się oglądaniem katalogów z kosmetykami bądź flirtowaniem z mężczyznami.
nie robimy na nich dosłownie nic i stąd te problemy moje z matematyką.
9 gru 22:52
Aga: A co na to rodzice, dyrekcja.
9 gru 22:56
Aga: Skąd masz zadania?
9 gru 22:57
kujon: dyrekcja jest bezsilna gdyż ten nauczyciel "uczy" dłużej w szkole niż dyrektor jest na
stanowisku. często też nie przychodzi na lekcje a dyrektor chyba się jej boi i udaje że
wszystko jest ok.
9 gru 23:01
kujon: ta kobieta jest jakaś nawiedzona.połowa osób w mojej klasie ma zagrożenia a druga część ledwo
na 2 wyciągnęli, pomijając to że chodzą na korepetycje. Jednak nie wszystkich stać na nie,
dlatego ja szukam pomocy u życzliwych ludzi
9 gru 23:04
kujon: zadania mam z zbioru Oficyna Edykacyjna
9 gru 23:05
Aga: Korzystaj z tego forum a na pewno się dużo nauczysz, tylko musisz pracować, bo nikt za Ciebie
nie zda matury.
9 gru 23:18
studentka: tzn ja próbuje robić te zadania ale często mi nie wychodzą i dlatego proszę o pomoc. Wtedy
porównuje gdzie zrobiłem błąd
9 gru 23:31
kujon: tzn ja próbuje robić te zadania ale często mi nie wychodzą i dlatego proszę o pomoc. Wtedy
porównuje gdzie zrobiłem błąd.
9 gru 23:32
kujon: pisałem do "studentka" wiadomość i przez przypadek wstawiłem to w treść wiadomości więc nie
pomyśl że jestem jakimś obojnakiem
9 gru 23:39
Ratarcia: skąd wiadomo w pierwszym robionym zadaniu ,że trójkąty są równoboczne ?
5 mar 16:54
ministrant: skąd wiadomo w pierwszym robionym zadaniu ,że trójkąty są równoboczne ?
19 lut 21:53
ministrant: up
19 lut 22:00
Eta:

Z treści zadania AC jest dwusieczną kąta ostrego trapezu ( bo |AD|=|DC|=b
zatem czworokąt AECD jest rombem o boku dł "b"
i trapez jest równoramienny ......więc składa się z trzech trójkątów równobocznych o boku "b"
podstawa dolna jest dwa razy dłuższa od górnej
19 lut 22:21
ministrant: jesteś boska
19 lut 22:31
ministrant: dzieki
19 lut 22:31