matematykaszkolna.pl
studentka matmy ma problem, potrzebne wsparcie studentka matmy : Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny. Krótsza podstawa i ramię tego trapezu są tej samej długości. Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają długość 61cm, a wysokość ostrosłupa to 60cm. Wiedząc ,że środek okręgu opisanego na trapezie jest środkiem dłuższej podstawy tego trapezu, oblicz jego pole
9 gru 21:24
Aga: rysunekZ Pitagorasa R2+H2=k2 R2=3721−3600 R2=121 R=11 α=60
 1 3 
P=3*

*121*

2 2 
9 gru 21:44
maturzysta: dziękuję Ci za pomoc
9 gru 21:52
kujon: przydała się twoja podpowiedź
9 gru 21:55
Aga: Cieszę się.
9 gru 21:56
kujon: a możesz mi pomóc w innych zadaniach
9 gru 21:57
Aga: Np. w jakich?
9 gru 22:00
kujon: Podstawą ostrosłupa prostego jest prostokąt, którego boki pozostają w stosunku 39:25. Wysokość różnych ścian bocznych poprowadzone na krawędzie podstawy ostrosłup są równe 60cm i 52cm. Oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa
9 gru 22:02
Aga: rysunek
 39x 
H2+(

)2=602
 2 
 25x 
H2+(

)2=522
 2 
9 gru 22:19
kujon: na stronie głównej forum są jeszcze zadania których nie wiem jak zrobić możesz mi pomóc będę wdzięczny
9 gru 22:33
kujon: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa 2√3 , a kąt między wysokością ostrosłupa a wysokością ściany bocznej ma 30°. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa
9 gru 22:37
Aga: Nie osłabiaj mnie Kujon to jest zadanie z gimnazjum.
9 gru 22:39
kujon: gdybyś wiedziała jak wyglądały i wyglądają u mnie w szkole lekcji matematyki to byś się nie dziwiła. od zawsze były to godziny relaksu.nie robimy na lekcjach żadnych zadań bo nauczycielka zajmuje się oglądaniem katalogów z kosmetykami bądź flirtowaniem z mężczyznami. nie robimy na nich dosłownie nic i stąd te problemy moje z matematyką.
9 gru 22:52
Aga: A co na to rodzice, dyrekcja.
9 gru 22:56
Aga: Skąd masz zadania?
9 gru 22:57
kujon: dyrekcja jest bezsilna gdyż ten nauczyciel "uczy" dłużej w szkole niż dyrektor jest na stanowisku. często też nie przychodzi na lekcje a dyrektor chyba się jej boi i udaje że wszystko jest ok.
9 gru 23:01
kujon: ta kobieta jest jakaś nawiedzona.połowa osób w mojej klasie ma zagrożenia a druga część ledwo na 2 wyciągnęli, pomijając to że chodzą na korepetycje. Jednak nie wszystkich stać na nie, dlatego ja szukam pomocy u życzliwych ludzi
9 gru 23:04
kujon: zadania mam z zbioru Oficyna Edykacyjna
9 gru 23:05
Aga: Korzystaj z tego forum a na pewno się dużo nauczysz, tylko musisz pracować, bo nikt za Ciebie nie zda matury.
9 gru 23:18
studentka: tzn ja próbuje robić te zadania ale często mi nie wychodzą i dlatego proszę o pomoc. Wtedy porównuje gdzie zrobiłem błąd
9 gru 23:31
kujon: tzn ja próbuje robić te zadania ale często mi nie wychodzą i dlatego proszę o pomoc. Wtedy porównuje gdzie zrobiłem błąd.
9 gru 23:32
kujon: pisałem do "studentka" wiadomość i przez przypadek wstawiłem to w treść wiadomości więc nie pomyśl że jestem jakimś obojnakiememotka
9 gru 23:39
Ratarcia: skąd wiadomo w pierwszym robionym zadaniu ,że trójkąty są równoboczne ?
5 mar 16:54
ministrant: skąd wiadomo w pierwszym robionym zadaniu ,że trójkąty są równoboczne ?
19 lut 21:53
ministrant: up
19 lut 22:00
Eta: rysunek Z treści zadania AC jest dwusieczną kąta ostrego trapezu ( bo |AD|=|DC|=b zatem czworokąt AECD jest rombem o boku dł "b" i trapez jest równoramienny ......więc składa się z trzech trójkątów równobocznych o boku "b" podstawa dolna jest dwa razy dłuższa od górnej
19 lut 22:21
ministrant: jesteś boska
19 lut 22:31
ministrant: dzieki
19 lut 22:31