ciągi
biedroneczka: Suma trzech liczb tworzących rosnący ciąg geometryczny jest równa 21. Jeżeli pierwszą i druga
liczbę zwiększymy o 3, a trzecia pozostawimy bez zmian, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Znajdź
te liczby. była bym bardzo wdzięczna jak ktoś pomógł by mi napisać do tego układ równań
4 mar 22:20
Dominik: oznaczmy te liczby jako x, y, z
x + y + z = 21
y2 = xz
2(y + 3) = x + 3 + z
uklad 3 rownan z 3 niewiadomymi
4 mar 22:21
biedroneczka: a jak to przekształcić do równania z niewiadomymi a1 i q..? powinno wyjść że są to liczby
3,6,12
4 mar 22:26
Dominik: x = an
y = an + 1 = an * q
z = an + 2 = an * q2
tylko ze po co? wylicz x, y, z − to wymagane jest w zadaniu.
4 mar 22:27
biedroneczka: dzięki

muszę to zrobić tak jak jest w kluczu odpowiedzi
4 mar 22:29
Dominik: nie musisz. musisz podac prawidlowa odp.
4 mar 22:33