Oblicz objetosc graniastosłupa
Agata: Oblicz objetosc graniastosłupa prawidłowego trojkatnego, w którym długość krawędzi podstawy
jest rowna 20 cm oraz kat nachylenia przekątnej ściany bocznej do sasiedniejsciany bocznej ma
miarę 60st. Pomocy

!
27 lis 18:48
Bogdan:

Czy ten rysunek pomoże?
27 lis 19:36
Agata: A mógłbyś coć więcej?
27 lis 20:01
dero2005:
Oblicz przekątną ściany bocznej
10√3d = cos 30 = √32
oblicz wysokośc h z Pitagorasa
Oblicz pole podstawy
oblicz objętość
27 lis 20:45
Agata: nie wiem jak mam policzyć przekatna ściany bocznej
27 lis 20:53
dero2005:

Dane krawędź a = 20
obliczam przekątną ściany bocznej
ad = sin 60 =
√32
d =
40√33
obliczam h
h =
√d2 − a2 =
20√33
obliczam wysokość podstawy h
1
h
1 =
a√32 = 10
√3
obliczam pole podstawy
P
p =
a*h12 = 100
√3
obliczam objętość
V = P
p*h = 2000 cm
3
27 lis 21:46
Bogdan:
dero2005 − na Twoim rysunku kąt o mierze 60o nie jest kątem między przekątną ściany
bocznej i sąsiednią ścianą boczną, to jest kąt między przekątną ściany bocznej i krawędzią
boczną.
27 lis 21:56
dero2005:
Bogdan z Twojego rys przekątna ściany bocznej jest równa długości podstawy czyli h = 0
27 lis 22:19
dero2005:

może ten rys powinien tak wyglądać?
27 lis 22:25
Bogdan:
Czy widzisz dero2005 coś nieprawidłowego w moim rysunku? Jeśli tak, to wskaż to miejsce.
27 lis 22:29
Bogdan:
Na kolejnym Twoim rysunku dero2005 zaznaczyłeś kąt między przekątnymi ścian bocznych, ale
nie kąt między przekątną ściany bocznej i sąsiednią ścianą boczną.
27 lis 22:31
Agata: obliczenia sa w porzadku?
27 lis 22:32
dero2005:
do Bogdan
Z czerwonego trójkąta na rys wynika że,
10√3d = cos 30 = √32
d*√3 = 20√3
d = 20 → przekątna ściany bocznej, której bok (krawędź podstawy) = 20
to ile wyjdzie wysokość?
27 lis 22:51
Bogdan:
| c | | 1 | | 3 | |
| = ctgα ⇒ c = |
| a√3ctgα ⇒ c2 = |
| a2ctg2α |
| | 2 | | 4 | |
Z wzoru Pitagorasa:
| | a | | 3 | | a2 | | a2(3ctg2α − 1) | |
H2 = c2 − ( |
| )2 = |
| a2ctg2α − |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | √3 | | 3 | | 1 | |
Dla α = 60o: ctg60o = |
| ⇒ ctg2α = |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
| | 1 | |
H = |
| a√ 3 * (1/3) − 1 = 0 |
| | 2 | |
Biorąc dane z zadania trzeba stwierdzić, że objętość graniastosłupa V = 0.
27 lis 23:00
Bogdan:
Jakie dane w zadaniu − takie rozwiązanie
27 lis 23:00
Agata: yhym, czyli twoje Bogdan roziwązanie jest ok tak?
27 lis 23:38
niematurzysta: Cz ktoś może wie, dlaczego kąt między przekątną ściany boczne a sąsiednia ścianą boczną to
akurat ten na rys Bogdana. Wiem, że to dobry kąt, ale czemu bierzemy odcinke łączący
wierzchołek ściany bocznej ze środkiem sąsiedniej ścniany?
12 lut 01:08
Bogdan:

Jeśli położymy graniastosłup na ścianie bocznej, to łatwiej jest zauważyć ten kąt.
Punkt A' jest rzutem prostokątnym końca A przekątnej AB na ścianę z odcinkiem A'B.
12 lut 07:16
Mel: wydaję mi się, że w tym zadaniu podany kąt między przekątną ściany bocznej a sąsiednią ścianą
wynosi 45
o . przynajmniej ja mam tak zapisane. czy wtedy V= 1000
√6 
?
5 mar 14:32