Liczby x1 i x2, gdzie x1 < x2, są miejscami zerowymi funkcji g(x) = x2 - 250. Za
ola: Liczby x1 i x2, gdzie x1 < x2, są miejscami zerowymi funkcji g(x) = x2 − 250. Zapisz liczbę x2
− x1 w postaci
2c, gdzie c jest liczbą całkowitą
5 mar 14:29
Basia:
x2 − 250 = 0
(x−√250)(x+√250) = 0
x1 = −√250
x2 = √250
x2 − x1 = 2√250
√250 = 5√10 i nie jest liczbą całkowitą
albo to zadanie nie ma rozwiązania, albo źle przepisałaś treść
5 mar 14:32
ola: i g(x) = x2 − 250
i 2c
Przepraszam
5 mar 14:36
jikA:
x2 − 250 = 0
(x − 225)(x + 225) = 0
x1 = −225
x2 = 225
x2 − x1 = 225 − (−225) = 225 + 225 = 2 * 225 = 226
5 mar 14:39
ola: Dziękuję
5 mar 14:40