stereometria dla wybitnych
Imosek: Mam bardzi trudne zadanie do rozwiazanie, ktore nauczyciel w liceum nie potrafii rozwiazac,
takze prowsze o pomoc w rozwiazaniu:
Podstawa ostroslupa ABCDS jest prostokąt ABCD, w ktorym |AB| =1 i |BC| = 2
Wszystkie krawedzie boczne tego ostroslupa maja dlugosc 1. Wyznacz wartosc funkcji
trygonometryczenj kata miedzy dwiema sasiednimi scianami bocznymi tego ostroslupa.
Nie wiem jak to narysować z tylu ksiazki mam odpowiedz, ale nie wiem dlaczego jest to tak
narysowane.
4 mar 19:11
PuRXUTM:

c.d.n
4 mar 19:18
Imosek: wlasnie nie tak nie jest.
4 mar 19:18
Imosek: sorki tam u gory dlugosc druga jest rowna √2
4 mar 19:19
Imosek:

tak jes tz tylu
4 mar 19:23
PuRXUTM:

| | √3 | |
AE to wysokość trójkąta równobocznego ABS o boku 1 |AE|= |
| (poprzedni rysunek) |
| | 2 | |
EC to wysokość trójkąta równoramiennego BCS i wynosi ona....
Wychodzi mi z tego że to zadanie jest źle, może się nie znam ale w trójkącie BSC długości boków
wynoszą 1,1,2 czyli to nie jest trójkąt.... czyli moim zdaniem źle zadanie ułożone ale mogę
się mylić
4 mar 19:24
PuRXUTM: |BC|=√2 ?
4 mar 19:26
ziooom: tak
4 mar 19:32
Imosek: tak
4 mar 19:33
PW: PuRXUTM ma rację − jak może krawędź w podstawie mieć długość 2, a krawędzie boczne 1? Nie
jest spełniony warunek trójkąta.
4 mar 19:38
Imosek: No napisalem ze jednak maja √2
4 mar 19:50
Imosek: no nikt nie wie

?
4 mar 20:15
dero2005:
czy jest odpowieź do tego zadania?
4 mar 20:18
PW: Kąt między dwiema płaszczyznami mierzy się przecinając je trzecią płaszczyzną − prostopadłą do
krawędzi tych pierwszych. Płaszczyzna będzie prostopadła do krawędzi, jeżeli będzie wyznaczona
przez dwie proste prostopadłe do tej krawędzi (twierdzenie o trzech prostopadłych). Musimy
więc wygrać dowolny punkt P na krawędzi bocznej i skonstruować w tym punkcie dwie prostopadłe
do tej krawędzi. Dobrze jet wybrać punkt P nie byle gdzie, ale tak, żeby prostopadłe leżały na
ścianach w "dobrych miejscach". Bierzemy więc P taki, żeby jedna prostopadła dziabnęła
wierzchołek w podstawie. Druga już nie będzie wedle naszego życzenia, tylko tam, gdzie musi
żeby była prostopadła do krawędzi − stąd taki rysunek (ściany boczne nie są przystającymi
trójkątami).
4 mar 20:21
Imosek: mozesz to jakoss tak narysować zebym dobrze widzial o co gdzie ci jaki punkt chodzi?
4 mar 20:34
4 mar 20:54
PW: Dwie sąsiednie ściany to trójkąty równoramienne, ale jeden ma podstawę długości 1, a drugi
długości √2. Wybierz taki punkt P, żeby prostopadła do ramienia w jednym z tych trójkątów
trafiła w wierzchołek przy podstawie. Zobacz, gdzie trafi prostopadła poprowadzona z punktu P
w drugim trójkącie. Masz przecież rysunek w książce − podałeś go wyżej.
4 mar 21:08
Imosek: w srodek tej drugiej?
4 mar 21:19
Mila:

Jak pięknie tłumaczy PW, mamy:
Prowadzimy prostopadłą z punktu B do SC,
Punkt E jest środkiem SC, ΔBCS jest równoboczny.
ΔDCS jest równoramienny
(
√2)
2=1
2+1
2⇔2=2
ΔDCS jest równoramienny i prostokątny.
| | 1 | |
EF= |
| z tw. Talesa ( na bocznym rysunku) |
| | 2 | |
| | 1 | |
FB2=(1)2+( |
| √2)2 z ΔBCF |
| | 2 | |
| 3 | | 1 | | √3 | | 1 | √3 | |
| =( |
| )2+( |
| )2−2* |
|
| cosα w ΔBFE |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | 2 | |
| 3 | | 1 | | 3 | | √3 | |
| =( |
| )+ |
| − |
| cosα |
| 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
No, nie wiem, czy czegoś nie zgubiłam.
4 mar 21:43
Imosek: wynik jest dobry...tylko teraz mam pytanie jak wyznaczyc w czyms takim kad dwuscienny skad mam
wiedziec ze on akurat będzie w polowie tego drugiego boku? bo jak narysuje to w innej
perspektywie to tak nie widac ze kat prosty tak bedzie na ten bok √2
4 mar 21:55
Mila: Przeczytaj co napisałam o dwóch ścianach bocznych,
Ramiona kąta, który jest miarą kata dwuściennego są prostopadłe do krawędzi SC.
Wysokość z wierzchołka B do krawędzi SC to wysokość Δ równobocznego, kłopot z tym drugim
ramieniem, musi być równoległe do SD, bo ΔDCS jest prostokątny, wyjaśnione na bocznym rysunku.
4 mar 22:00
Mila: Imosek ?
4 mar 23:16
Imosek: aha Mila dziękuję Ci bardzo
5 mar 07:38
Mila: Pomogło?
5 mar 12:58