matematykaszkolna.pl
stereometria dla wybitnych Imosek: Mam bardzi trudne zadanie do rozwiazanie, ktore nauczyciel w liceum nie potrafii rozwiazac, takze prowsze o pomoc w rozwiazaniu: Podstawa ostroslupa ABCDS jest prostokąt ABCD, w ktorym |AB| =1 i |BC| = 2 Wszystkie krawedzie boczne tego ostroslupa maja dlugosc 1. Wyznacz wartosc funkcji trygonometryczenj kata miedzy dwiema sasiednimi scianami bocznymi tego ostroslupa. Nie wiem jak to narysować z tylu ksiazki mam odpowiedz, ale nie wiem dlaczego jest to tak narysowane.
4 mar 19:11
PuRXUTM: rysunekc.d.n
4 mar 19:18
Imosek: wlasnie nie tak nie jest.
4 mar 19:18
Imosek: sorki tam u gory dlugosc druga jest rowna 2
4 mar 19:19
Imosek: rysunek tak jes tz tylu
4 mar 19:23
PuRXUTM: rysunek
 3 
AE to wysokość trójkąta równobocznego ABS o boku 1 |AE|=

(poprzedni rysunek)
 2 
EC to wysokość trójkąta równoramiennego BCS i wynosi ona.... Wychodzi mi z tego że to zadanie jest źle, może się nie znam ale w trójkącie BSC długości boków wynoszą 1,1,2 czyli to nie jest trójkąt.... czyli moim zdaniem źle zadanie ułożone ale mogę się mylić
4 mar 19:24
PuRXUTM: |BC|=2 ?
4 mar 19:26
ziooom: tak
4 mar 19:32
Imosek: tak
4 mar 19:33
PW: PuRXUTM ma rację − jak może krawędź w podstawie mieć długość 2, a krawędzie boczne 1? Nie jest spełniony warunek trójkąta.
4 mar 19:38
Imosek: No napisalem ze jednak maja 2
4 mar 19:50
Imosek: no nikt nie wie?
4 mar 20:15
dero2005: czy jest odpowieź do tego zadania?
4 mar 20:18
PW: Kąt między dwiema płaszczyznami mierzy się przecinając je trzecią płaszczyzną − prostopadłą do krawędzi tych pierwszych. Płaszczyzna będzie prostopadła do krawędzi, jeżeli będzie wyznaczona przez dwie proste prostopadłe do tej krawędzi (twierdzenie o trzech prostopadłych). Musimy więc wygrać dowolny punkt P na krawędzi bocznej i skonstruować w tym punkcie dwie prostopadłe do tej krawędzi. Dobrze jet wybrać punkt P nie byle gdzie, ale tak, żeby prostopadłe leżały na ścianach w "dobrych miejscach". Bierzemy więc P taki, żeby jedna prostopadła dziabnęła wierzchołek w podstawie. Druga już nie będzie wedle naszego życzenia, tylko tam, gdzie musi żeby była prostopadła do krawędzi − stąd taki rysunek (ściany boczne nie są przystającymi trójkątami).
4 mar 20:21
Imosek: mozesz to jakoss tak narysować zebym dobrze widzial o co gdzie ci jaki punkt chodzi?
4 mar 20:34
Imosek:
4 mar 20:54
PW: Dwie sąsiednie ściany to trójkąty równoramienne, ale jeden ma podstawę długości 1, a drugi długości 2. Wybierz taki punkt P, żeby prostopadła do ramienia w jednym z tych trójkątów trafiła w wierzchołek przy podstawie. Zobacz, gdzie trafi prostopadła poprowadzona z punktu P w drugim trójkącie. Masz przecież rysunek w książce − podałeś go wyżej.
4 mar 21:08
Imosek: w srodek tej drugiej?
4 mar 21:19
Mila: rysunekJak pięknie tłumaczy PW, mamy: Prowadzimy prostopadłą z punktu B do SC, Punkt E jest środkiem SC, ΔBCS jest równoboczny. ΔDCS jest równoramienny (2)2=12+12⇔2=2 ΔDCS jest równoramienny i prostokątny.
 3 
EB=

2 
 1 
EF=

z tw. Talesa ( na bocznym rysunku)
 2 
 1 
FB2=(1)2+(

2)2 z ΔBCF
 2 
 3 
FB2=

2 
3 1 3 13 

=(

)2+(

)2−2*

cosα w ΔBFE
2 2 2 22 
3 1 3 3 

=(

)+

cosα
2 4 4 2 
 3 
cosα=−

3 
No, nie wiem, czy czegoś nie zgubiłam.
4 mar 21:43
Imosek: wynik jest dobry...tylko teraz mam pytanie jak wyznaczyc w czyms takim kad dwuscienny skad mam wiedziec ze on akurat będzie w polowie tego drugiego boku? bo jak narysuje to w innej perspektywie to tak nie widac ze kat prosty tak bedzie na ten bok 2
4 mar 21:55
Mila: Przeczytaj co napisałam o dwóch ścianach bocznych, Ramiona kąta, który jest miarą kata dwuściennego są prostopadłe do krawędzi SC. Wysokość z wierzchołka B do krawędzi SC to wysokość Δ równobocznego, kłopot z tym drugim ramieniem, musi być równoległe do SD, bo ΔDCS jest prostokątny, wyjaśnione na bocznym rysunku.
4 mar 22:00
Mila: Imosek ?
4 mar 23:16
Imosek: aha Mila dziękuję Ci bardzo
5 mar 07:38
Mila: Pomogło?emotka
5 mar 12:58