Trygonometria
Konrad: cosx − ctgx/ ctgx = sinx− 1 Jak udowodnić to twierdzenie?
5 mar 15:14
jikA:
| | cos(x) | |
Rozpisz sobie ctg(x) jako |
| . |
| | sin(x) | |
5 mar 15:15
Konrad: Zrobiłem tak ale w tym momencie się zaciąłem..
5 mar 15:17
Dominik: | | cosx − ctgx | | | | sinxcosx − cosx | |
L = |
| = |
| = |
| = |
| | ctgx | | | | cosx | |
sinx − 1 = P
5 mar 15:17
Konrad: Mógłbyś troche jaśniej? Nie jestem pewien co zrobiłeś...
5 mar 15:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) zapisał ctg jako ułamek
2) dodał wyrażenia w liczniku iiii 'zrzucił' sinx z mianownika ułamka w liczniku ... do
mianownika ... i skrócił w mianowniku sinusy
5 mar 15:27
Konrad: Dzięki
5 mar 15:27