statystyki
jolka: Proszę o pomoc nic z tego nie rozumiem, prócz oczywiście pierwszego polecenia, nie byłam na tej
lekcji. W pewnym zakładzie pracy wylosowano 8 pracowników i zebrano dane o ich stażu pracy.
Otrzymano wyniki 8; 26; 2; 14; 22; 21; 14; 29. Oblicz średni staż pracy, medianę, dominantę,
rozstęp danych oraz odchylenie standardowe. Podaj interpretacje do każdego wyniku.
4 mar 22:38
Mila: Otrzymano wyniki 8; 26; 2; 14; 22; 21; 14; 29
1) liczebność próby:8
2) porządkujemy
2,8,14,14,21,22,26,29
3) mediana wynik środkowy: 8:2=4
| | wynik 4 +wynik 5 | | 14+21 | |
Me= |
| = |
| =17,5 |
| | 2 | | 2 | |
4) dominanta− wynik najczęsciej występujący
D=14
4) średnia
| | 2+8+2*14+21+22+26+29 | |
xs= |
| =17 |
| | 8 | |
5) rozstęp danych:
29−2=27
6) wariancja
| | (2−17)2+(8−17)2+2(14−17)2+(21−17)2+(22−17)2(26−17)2+(29−17)2 | |
δ2= |
| = |
| | 8 | |
4 mar 23:48
Mila:
δ=√δ2 odchylenie standardowe
powinno być z plusem :
............+(22−17)2+(26−17)2.....
za szybko wysłałam, dokończ
4 mar 23:50
jolka: dziękuję Ci serdecznie Mila ale nie rozumiem tego odchylenia standardowego i nie wiem co ma
być w miejscu tych kropek.
5 mar 17:30
Mila: We wzorze na wariancję zapomniałam dać znak plus(+) i środek tylko uzupełniłam
Odchylenie standardowe to będzie pierwiastek z wariancji, którą chyba policzyłaś?
(ostatnia linijka− długi ułamek)
5 mar 17:41
jolka: ale tam nie ma w poleceniu oblicz wariancję prawda?
5 mar 19:26
jolka: a bo to jest potrzebne żeby obliczyć odchylenie standardowe
5 mar 19:29